Egészség

Az egészségesen táplálkozó apa a lánya életét hosszabbítja meg

Nem mindegy, milyen étrenden élnek a férfiak, mielőtt gyermeket nemzenek.

Bár az apák adják az utódok DNS-ének felét, az egészségi állapotukra tett hatásukat sokszor alulbecsülik, vagy figyelmet sem fordítanak rá. Egy friss vizsgálatból viszont most az derült ki, hogy az apa az étrendjével növelheti a lánya kockázatát a mellrákra.

A vizsgálat során nőstény patkányok három csoportját vették górcső alá, az egyetlen különbség köztük az volt, hogy az apáik milyen étrenden éltek. Azoknál a patkányoknál alakultak ki leggyakrabban tumorok az emlőben, akiknek hímnemű felmenője állati eredetű zsírokban gazdag táplálékot kapott. Ezeknél a hímeknél a DNS-vizsgálat kisebb genetikai változásokat is kimutatott, és a nőstény utódok emlőszövetében is ilyen változásokat találtak.

Ez azt jelenti, hogy az apa fogamzás előtti étrendje hosszú távú hatással van az utódok egészségi állapotára. És bár ez a vizsgálat csak apa-lánya relációban kutatta a jelenséget, valószínűleg a fiúk esetében is létezik ilyen kapcsolat.

Az egészségesen táplálkozó apa a lány életét hosszabbítja meg

Forrás: dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top