Egészség

8 csobbanós hangulatú film a strandolásról azoknak, akik épp nem tudnak strandra menni

Sajnos gyakran előfordul, hogy kint tombol a hőség, de nekünk nem jön össze a strand, és a forró lakásban aszalódva kell küzdenünk a túlélésért. Ilyenkor sokat segíthet egy jéghideg ital és egy jó film, ami legalább képzeletben elvisz bennünket a napfényes tengerpartra. Ez a nyolc film garantáltan nem okoz csalódást.

Spring Breakers – Csajok szabadon (2012)

Nemrég ért véget a Balaton Sound, de te már mennél is vissza a tópartra szeletelni? Az életérzést mindenesetre tökéletesen adja vissza a töméntelen mennyiségű kigyúrt pasit és forrónacis csajt felvonultató Spring Breakers, ami a nagy amerikai tavaszi szüneti buli idején játszódik Floridában. Négy lány az egyetemről jön ide partiállatkodni, de nem veti fel őket a lovetta, így egy gyenge pillanatban a fegyver- és drogkereskedő Alien hálójába kerülnek, aki nemcsak a bájaikra hajt, hanem azt is akarja, hogy neki dolgozzanak. A tengerparton előadott zongorás Britney Spears-dal egyértelműen a film csúcspontja.

Hóbortos hétvége (1989)

Ha a főnök meghív a tengerparti nyaralójába a hétvégére, az még nem feltétlenül az elismerés és az előléptetés jele. Ezt a leckét tanulják meg a saját bőrükön Bernie Lommax alkalmazottai, akik először a mennyben érzik magukat a főnök luxusnyaralója láttán, ám amikor kiderül, hogy a férfi beadta a kulcsot, ráadásul a vele végző bérgyilkos még mindig a közelben van, hőseinknek úgy kell tennie, mintha Bernie még mindig élne, és lazán élvezné a hétvégi vakációt a parton. Van itt motorcsónakázás, beach party, napozás, sétakocsikázás… És csodák csodájára Bernie nem kezd gyorsan oszlani a nagy melegben.

 

A Bigger Splash (2015)

A medence című francia film remake-jében angol és amerikai sztárok parádéznak a Szicília melletti Pantelleria sziget egy festői nyaralójában, tevékenységük nagy részét a medence mellett töltve, ha pedig épp elegük van a klóros vízből, akkor lesétálnak csobbanni egyet a tengerpartra. Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Dakota Johnson és Matthias Schoenaerts helyében eszünkben nem lenne összeveszni ilyen paradicsomi körülmények között, de konfliktus nélkül nyilván nem lenne film, és az A Bigger Splash azután is izgalmas marad, hogy a tengerpart szépsége helyett egy gyilkosságra kezdünk fókuszálni. A film még mindig mozikban van, tessék levadászni!

 

A zátony (2016)

Ha cápákról van szó, természetesen illett volna Spielberg klasszikusát választanom. Bocsássatok meg, hogy nem azt teszem, de azt már mindenki látta, és most amúgy is van egy friss versenyzőnk a témában. A zátonyban egy paradicsomi, elhagyatott mexikói tengerparton kezd el magányosan szörfözni egy amerikai lány (Blake Lively, aki ennél amerikai lányosabb már nem is lehetne), és sokáig csak sodródunk vele ezen a csodálatos helyszínen, és igazán irigyeljük őt. Aztán megtámadja egy óriási fehér cápa, és az irigységünk hirtelen megszűnik, mert sebzett lábbal kell egy zátonyon rejtőznie, és bíznia abban, hogy talán jár majd valaki a kihalt strandon, aki észreveszi és kimenti őt onnan. A filmet augusztus 11-től játsszák a magyar mozik.

 

A tehetséges Mr. Ripley (1999)

Bár A tehetséges Mr. Ripley a felszínen egy izgalmas thriller egy csalóról, aki behazudja magát egy tehetős pár bizalmába, majd a bizalmukkal csúnyán visszaél, a valóságban – cikkünk szempontjából mindenképpen – felfoghatjuk úgy, mint egy Olaszországhoz írt gyönyörű szerelmes levelet. Matt Damon, Jude Law és Gwyneth Paltrow csábító olasz tengerparton süttetik a hasukat, gyönyörű olasz kisvárosokban robogóznak, és amikor hajóra szállnak, akkor is lélegzetállító helyeken hajóznak. Ráadásul mindezt az ötvenes években teszik, vagyis még némi régies báj is vegyül az amúgy is impozáns összképbe.

 

A nagy kékség (1998)

Volt idő, amikor Luc Besson nem csak bugyuta akciófilmek rendezésére volt képes. A karrierje csúcspontját egy nagyrészt a szicíliai napsütésben felvett film jelentette, melyben két gyerekkori barát vetélkedését követhettük figyelemmel, akik folyton egymással rivalizáltak azért, hogy kiderüljön: melyikük képes mélyebbre merülni oxigénpalack nélkül a tengerben. A film szebb, mint bármi, amit láthatsz a National Geographic csatornán, és még egy pompás szerelmi szál is van benne, amiből kiderül, hogy a szenvedély sajnos még a szerelemnél is erősebb tud lenni.

 

Holtpont (1991)

Még véletlenül sem a tavalyi remake-re gondolunk, hanem az eredeti filmre, amiben Patrick Swayze, Keanu Reeves és Lori Petty Kalifornia legmenőbb szörföseivé avanzsálnak. Emellett Swayze egy olyan bandát vezet, akik a tengerparti henyéléseiket bankrablásokból finanszírozzák, és őszintén szólva az életformájukat látva – tűzrakás a tengerparton, beach partyk tömkelege, hullámlovaglások… – egy kicsit azért meg tudjuk érteni őket. 1991-ben a szörfözés még egyáltalán nem volt annyira mainstream, mint manapság, és Keanu Reeve-ék rengeteget tettek azért, hogy megismertessék ezt a sportot a világgal. A film huszonöt év alatt semmit nem kopott, és még ma is bármikor tátott szájjal nézzük végig.

 

Lepattintva (2008)

Hawaii Magyarországról nézve kissé elérhetetlennek tűnik, ezért mindig irigykedve néztem azokat a filmeket, amelyek az ottani paradicsomban játszódnak. Ezekből az egyik legjobb egyértelműen a Lepattintva, amiben egy összetört szívű srác egyedül megy vakációzni a sziget egyik luxus nyaralókomplexumába, hogy aztán ott jöjjön rá: az exe is pontosan ugyanott nyaral azzal a pasival, akivel megcsalta őt. A lehengerlő komédiának jól áll az egzotikus tengerparti háttér, ugyanis a sok szörfölés, koktélozás, kirándulgatás és úszkálás közben nincs is más dolguk azon kívül, hogy a szívügyeikkel foglalkozzanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top