nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
A világon először dupla kézátültetést hajtottak végre

A világon először dupla kézátültetést hajtottak végre

Brit orvosok a világon először hajtottak végre egy olyan speciális műtétet, amelynek során a páciens mindkét kezét transzplantációval helyettesítették.
Andersen Dávid
Andersen Dávid
f Ajánlom

Chris King három éve egy munkahelyi balesetben vesztette el mindkét kezét, a hüvelykujjait leszámítva. Most, összesen nyolc sebész közreműködésével végrehajtott, tizenkét órás műtét után két donorkezet kapott.

A világon eddig körülbelül 80 kézátültetést hajtottak végre, azonban a korábbi esetekben mindig csak egy kézről volt szó. A műtét során titánlemezek és csavarok segítségével rögzítik az “új” kéz és a páciens alkarjának csontjait, mielőtt összekötnék a szalagokat, a véredényeket és az idegeket.

“Csodálatosan néznek ki – mondta King a műtét után. – Ezek az én kezeim, valóban a saját kezeim. Az én vérem folyik rajtuk keresztül, az én szalagjaim működtetik őket, az enyémek.”

Simon Kay professzor (b.) és Chris King (j.) a műtét után (Fotó: BBC)
Simon Kay professzor (b.) és Chris King (j.) a műtét után (Fotó: BBC)

A műtétet a Leeds General Infirmary orvosa, Simon Kay hajtotta végre sebészeti csapatával, King után pedig már négy további páciens áll sorba kéztranszplantációért. A beavatkozásokra akkor kerülhet sor, ha megtalálják a megfelelő donorokat.

“A kezek átültetése egyelőre rendkívül szokatlan, így sajnos kevés donorra számíthatunk – mondta Kay. Rendkívül nehéz megtalálni azokat, akik hajlandóak erre, a családtagoknak pedig rendkívül nehéz döntést kell ilyenkor meghozni.”

A megfelelő kéz kiválasztásánál figyelembe kell venni a donor vércsoportját, bőrének tónusát, illetve a kezek méretét is. Azonban a beavatkozás rendkívül összetett volta miatt a kézre váró pácienseket pszichológiai vizsgálatnak is alávetik a műtét előtt.

További cikkek transzplantációról az NLCafén:

Megosztás Facebookon