Egészség

Végre tudni lehet, vírus vagy baktérium okozta a fertőzést

Egy új kísérleti vérvizsgálatnak köszönhetően hamarosan egyértelműen tudhatják az orvosok, hogy a szervezetet vírus vagy baktérium fertőzte meg. Így elkerülhetők a fölösleges antibiotikumos kezelések.

Az amerikai Stanford Egyetem kutatóinak tanulmánya végre megoldást nyújthat a fertőzések megfelelő kezelésére, így csökkenteni lehet az antibiotikumok indokolatlan használatát.

Az eljárás azért is forradalmi, hiszen a bakteriális és a vírusos fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, ugyanakkor kezelésük teljes mértékben eltérő, így csöppet sem mindegy, hogyan és mivel gyógyítják az orvosok a pácienseket.

A Stanford Egyetem a vadonatúj vérvizsgálattal 96 súlyosan beteg gyermek bakteriális vagy vírusos fertőzésének természetét igazolták tökéletesen pontosan. Az új módszer bevezetése előtt még a klinikai teszteken is át kell esnie, és a bevezetést egyelőre a teszt lassúsága is akadályozza. Olyan készülékre lesz szükség  vizsgálatokhoz, amely legföljebb egy órán belül kimutatja az eredményt. A kísérletek során alkalmazott eljárás még négy-hat órát vesz igénybe.

Az idő ugyanis rendkívül fontos tényező olyan páciensek esetében, akiknek súlyos állapotából adódóan minden órával csökken a hatékony kezelés és a gyógyulás lehetősége.

Végre tudni lehet, vírus vagy baktérum okozza a fertőzést

(Inforádió)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top