Egészség

A túlórázás életveszélyes

Ennyit nem ér meg a pluszpénz.

Azt már korábbi vizsgálatok is kiderítették, hogy a túlórázás fokozza a stresszt, alvási és emésztési problémákhoz vezet. Most még súlyosabb következményekre derült fény.

Az évtizedeken át heti 40 óránál több munka növeli a korai halál kockázatát, míg a 60 órásnál hosszabb munkahét egyenesen megháromszorozza a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák és az ízületi gyulladás kockázatát. Mindezt 7500 ember három évtizednyi vizsgálata alapján állapították meg.

A túlórázás életveszélyes

Van azonban különbség a nemek között: a férfiak esetében a fentiek kockázata kisebb. Feltételezések szerint ez azért van, mert a nőkre általában nagyobb teher hárul a családi és a háztartási kötelességek terén, ezért esetükben a túlóra még inkább fokozza a nyomást.

Az is beszédes, hogy a vizsgálatban részt vevők csupán 28 százaléka dolgozott 40 órát vagy kevesebbet egy héten, ami pedig a normálisnak tartott munkamennyiség lenne. 56 százalékuk 41–50 órát húzott le, míg 16 százalékuk ennél is többet dolgozott.

Forrás: dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top