Egészség

Már Szlovéniában jár a Zika-vírus

Zika-lázas megbetegedést regisztráltak a szomszédos Szlovéniában. Pánikra nincs ok, de a várandós nőknek vigyázniuk kell.

Egy Brazíliából hazatérő sportolónál jelent meg a Zika-láz Szlovéniában. Az infektológus szerint akkor sem kell pánikba esnünk, ha például az olimpia után Magyarországra is eljut a vírus.

Mind Közép-Európában, mind Magyarországon lehetetlen, hogy terjedjen a Zika-vírus. Európában a Földközi-tenger térségében jelen vannak az azt terjesztő szúnyogok, amelyektől tehát meg lehet fertőződni, de a betegség emberről emberre csak “nagyon-nagyon ritkán”, szexuális úton terjed – magyarázta Szlávik János, az egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa az M1 aktuális csatornán.

A főorvos kifejtette: az esetek legnagyobb részében a Zika-láz jóindulatú, gyors lefolyású betegség, amely néhány napig enyhe lázzal, hőemelkedéssel, szemgyulladással, bőrkiütéssel jár. Ugyanakkor van néhány speciális tulajdonsága: rendkívül veszélyes a terhes nőkre, és időnként központi idegrendszeri szövődményeket képes okozni.

Már Szlovéniában jár a Zika-vírus

A terhes nőknek nem szabad kockáztatniuk

Az előbbiről az infektológus azt mondta: az, hogy százból egy szúnyogcsípés fertőző, hatalmas esélyt jelent a megfertőződésre, ezért a terhes nőknek nem szabad kockáztatniuk azzal, hogy a vírussal érintett térségbe utaznak. Az új eredmények szerint a vírus a csecsemőknél kisfejűséget idéz elő, de koraszülést, meszesedést is okoz, továbbá idegrendszeri kórképekkel is összekötik. A Zika-vírus minden ezredik esetben bénulást okoz, ami ugyan ijesztő, de az esetek 99 százalékában szintén tünetmentesen elmúlik, tette hozzá.

A vírus Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, Európában csak az ezekből az országokból hazatérő turistáknál regisztrálták eddig a betegséget. Az elmúlt hónapokban a térségbeli országok közül a betegség megjelent Szlovéniában, Szlovákiában és Csehországban. Az Európai Unió és a Európai Szabadkereskedelmi Társulás országaiban eddig hétszáz vírusfertőzöttet vettek nyilvántartásba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top