Egészség

8 dolog, amit biztosan nem tudtál a plasztikai beavatkozásokról

Létezik már olyan orrplasztika, aminek az a lényege, hogy szike nélkül formázza újra az orrot. Európában egyre több 18 éves jelenik meg az orvosi rendelőkben, persze nem azért, hogy eltüntessék a ráncaikat, hanem azért, hogy ne is legyen. És még nyolc dolog, amit nem tudtál a plasztikai beavatkozásokról.

Dr. Papp Ildikó esztétikai bőrgyógyásszal, a Körúti Orvosi Centrum vezetőjével beszélgettem arról, hogy hol tart most az esztétikai plasztikai sebészet, és mik azok a tévhitek a plasztikáztatásról, amelyek már rég nem érvényesek.

1. A plasztika nem nekem való. Én szépen, természetesen akarok megöregedni

Sok nő mondja ezt, közben havi sok ezret hagy a kozmetikusnál. Bennük ugyanis bízunk, hiszen már anyáink korában is csodát tett a gőzölés-masszázs-arcpakolás kombó. Csak hát közben eltelt pár év, és a kozmetikusnak nem igazán a megnyúlt bőr “visszaváltoztatása” a feladata.

8 dolog, amit biztosan nem tudtál a plasztikai beavatkozásokról

2. A plasztikai beavatkozások végeredménye soha nem lesz természetes

Tény, hogy a bulvárlapok címoldalára soha nem a jól sikerült eredmények kerülnek ki, hanem az extrém plasztikafüggő sztárok óriásira fújt ajka, görögdinnye nagyságú melle és merevvé torzult arca. Ám ezek mögött szinte soha nem műhibák állnak vagy tévedések – ezek az emberek ilyenek akarnak lenni, és emögött mindig elég komoly pszichológiai problémák rejlenek. Az emberek döntő többsége számára a természetes szépség a cél, ezért nem vágynak durva beavatkozásokra, csak apró javítgatásokra. 

3. A plasztikai sebészek mindig vágnak

Egyre kevésbé igaz ez az állítás. A plasztikai beavatkozások többsége ma már kifejezetten non-invazív, tehát nem kell hozzá sem altatás, sem szike. Még vágás nélküli orrplasztika is létezik melynek során hiarulonsavas befecskendezés segítségével, hosszú felépülési idő és fájdalom nélkül kaphat új formát az orr. A ráncfelvarrás is idejét múlt dolog – feltöltéssel, feszesítéssel sokkal jobb és gyorsabb eredményt lehet elérni, mint azzal, ha egyszerűen csak hátrahúzzák a bőrt és kivágnak belőle egy darabot.

8 dolog, amit biztosan nem tudtál a plasztikai beavatkozásokról

4. Arcfeltöltés? Ahhoz azért már elég öregnek kell lenni

Valójában itt is igaz, ami még egy autószerelésnél is. A megelőzés mindig kisebb áldozatot kíván, mint ha valami már gallyra ment. Ez pedig azt jelenti, hogy aki nem akar ráncokat, annak korán kell elkezdenie a ráncok elleni harcot. Ázsiában akár már 14-16 évesen kezdik az arcformázást – de Európában is egyre több 18 éves jelenik meg az orvosi rendelőkben hialuronsavas feltöltést kérve.

5. Ezek a mai fiatalok azt se tudják jó dolgukban, hogy mit tegyenek!

Lehet, hogy ez első pillanatra sokkoló gondolatnak tűnik 18 évesen elkezdeni a ráncok megelőzését – de a szakember szerint a világban óriási változás történt az elmúlt években a plasztikai beavatkozások megítélése terén. Míg a mai negyvenesek inkább félnek tőle – a huszonévesek igenis használni akarják a tudomány legújabb felfedezéseit. Ráadásul a tapasztalatok szerint egyáltalán nem az extrém dolgokhoz vonzódnak. Elsősorban a szem alatti karikáktól akarnak megszabadulni (ami sok esetben genetikai eredetű, tehát nem tüntethető el a több alvással), a második legnépszerűbb beavatkozás az ajakfeltöltés (itt sem jellemző, hogy kacsaszájat akarnának, inkább csak kicsit teltebbet), a harmadik pedig az orrformázás, ami egyszerűen csak szimmetrikusabbá teszi az arcot.

8 dolog, amit biztosan nem tudtál a plasztikai beavatkozásokról

6. Ha az ember elkezdi, soha nem hagyhatja abba

Furcsa módon épp az ellenkezője az igaz. Minél egészségesebbé, feszesebbé válik a bőr, annál ritkábban lesz szükség arra, hogy feltöltesse a ráncait. De tény, hogy az emberek többsége attól még nem megy kevesebbszer – pont úgy, ahogyan kozmetikushoz is rendszeresen jár, aki megteheti, mert egyszerűen jó érzés kipihentnek és szebbnek látszani.

7. Ez megfizethetetlenül drága

Amikor botoxról, hialuronsavas feltöltésről, szálas beültetésről hallunk, mindig ott lebeg körülötte az elérhetetlen luxus felhője is. Nyilván mindenki maga dönti el (és a pénztárcája), hogy mennyit költ arckrémekre vagy éppen esztétikai arckezelésekre.

8 dolog, amit biztosan nem tudtál a plasztikai beavatkozásokról

8. Ez olyan nőcis dolog. Normális férfi nem megy ilyen helyre

Valójában egyre több a férfi páciens – Amerikában már a páciensek 20%-a férfi, de Magyarországon is egyre többen vannak. Olvasd el cikkünket arról, miért mennek a magyar férfiak plasztikai sebészhez.   

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top