Egészség

Kiöregszenek a magyar véradók

Fontos lenne, hogy a fiatalok is elmenjenek vért adni, mivel a rendszeres véradók átlagéletkora egyre magasabb.

A kizárólag vérplazmát adók száma folyamatosan növekszik, a véradók száma viszont csökken. Annak érdekében, hogy ne apadjon veszélyes szint alá az országban a vérkészlet, az idei évtől a plazmadonoroknak évente legalább egyszer teljes vért is kell adniuk – írja a Magyar Idők.

A véradók fokozatosan “kiöregszenek”, átlagéletkoruk a statisztikák szerint egyre magasabb – mondta Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója a lapnak.

A szolgálat mindent megpróbál, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a véradáshoz: nyaranta például rendszeresen kitelepülnek a véradásszervező Magyar Vöröskereszttel a különböző fesztiválokra, egyéb rendezvényekre. Év közben sem pihennek, legutóbb például Pécsett a 30Y zenekar tagjaival közösen szerveztek, most szombaton pedig az ország egyetemi városaiban, Budapesten, Debrecenben, Győrben, Szegeden és Pécsett rendeznek VITÁL véradást, kifejezetten a fiataloknak.

A főigazgató azt mondta, hogy a fiatalokból sem hiányzik az empátia és a segítőkészség, ezt bizonyítja az úgynevezett irányított véradások sikere, vagyis amikor vércsoport-azonosság esetén konkrét személynek adják a vért. A térítéses véradási formák azonban megváltoztatták a hajlandóságot: Szegeden egy év alatt mintegy 23 százalékkal csökkent a 18-23 éves új donorok száma, miután megnyílt a helyi plazmaközpont – közölte Jákó Kinga, aki szerint a térítésmentes véradási rendszeren ennek ellenére nem szabad, és a világ civilizált részén nem is terveznek változtatni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top