Egészség

97 kiló volt szülés után, 9 hónap alatt 32 kilót dobott le a magyar anyuka

Karádi Anna hízása mögött betegség, terhesség és érzelmi evés is állt, de minden akadályt legyőzve szülés után leadta a nagy felesleget és mára személyi edzőként dolgozik.

Fantasztikus átalakuláson mentél át, rekord rövid idő alatt, ha jól olvastam januárban váltottál életmódot? Mennyit adtál le ennyi idő alatt?

Igen, a diétát csak januárban kezdtem, mert akkorra hagytam abba a szoptatást, de az edzéseimet szeptemberben már csináltam. Januárra diéta nélkül, kizárólag a kemény edzésekkel, már 20 kilót sikerült leadnom, bár a testzsírom még mindig alulról karcolta a 40%-ot. Ekkor kezdtem bele a diétába, az edzéseimet folytattam. 12 kiló ment le azóta, de a testzsírom brutálisan lecsökkent (19%), talán ezért is annyira látványos a fogyás. Ezért nem mindegy, hogy a fogyókúra során izmot vagy zsírt veszítünk.

97 kiló volt szülés után, 9 hónap alatt 32 kilót dobott le a magyar anyuka

Mi volt az a pont, ahol elhatároztad magad, hogy leadod a felesleget?

A terhességem alatt nem láttam magam akkorának, mint amekkora valójában voltam, de éreztem, hogy ez nem én vagyok, és változtatnom kell. Császármetszésem volt, így mindenképp meg akartam várni, míg regenerálódik a hasizmom, de már akkor tervezgettem, hogyan fogok lefogyni. Két oka volt: az egyik, talán a legfontosabb, a szülői példamutatás, a másik pedig, hogy edzőként nem engedhetek meg magamnak ekkora felesleget. Ráadás, hogy rosszul éreztem magam a bőrömben, fájt a talpam, az ízületeim.

97 kiló volt szülés után, 9 hónap alatt 32 kilót dobott le a magyar anyuka

Mitől jött fel ez a súlytöbblet?

2013-ban még 58 kiló voltam, de ekkor egy nap alatt 12 kiló feljött rám. Óráról órára csak dagadtam, tudtam, nagy a baj. Elküldtek endokrinológiára, elkezdődtek a kivizsgálások. Sajnos másfél évig tartott, míg végül nem derítettek ki semmit, én pedig egyre csak vizesedtem. Ezalatt a másfél év alatt 26 kiló csúszott fel rám. Volt, ami gyógyszer miatt – ezt a tüneteim romlását látva saját felelősségre abba is hagytam –, a többit pedig a tehetetlenség okozta elkeseredésnek tudom be.

Igaz, nem is voltam kitartó, hamar akartam látni az eredményt, de volt olyan, hogy a diéta mellett is felcsúszott egy-két kiló. Ekkor persze jött az elkeseredés, evés, a kilók meg csak jöttek. Mire terhes lettem, már 84 kiló voltam, bele sem mertem gondolni, hogy hány kiló leszek a várandósságom végére. Arra a 110 kilóra, amivel szülni mentem, én sem számítottam. Igazából már ezalatt a 9 hónap alatt is csak az járt a fejemben, hogy ez így nem mehet tovább, ha megszületik a kisfiam.

97 kiló volt szülés után, 9 hónap alatt 32 kilót dobott le a magyar anyuka

Kiderült végül, mi volt ez a rejtélyes betegség?

Annyit derítettek ki, hogy egy jóindulatú daganat van az agyalapi mirigyen, emiatt prolaktin túltermelődésem lett, ez hízást okoz, viszont vizesedést nem igazán. Gyakorlatilag nem sikerült kideríteni, mi volt a fő problémám okozója, viszont most a daganat ellenére rendeződtek a hormonjaim a kiegyensúlyozott táplálkozásnak és edzésnek köszönhetően. Szinte hihetetlen, de az egyetlen terápiajavaslat, amit az orvosom a papíromra írt, az az elkezdett életmódbeli változtatások folytatása.

97 kiló volt szülés után, 9 hónap alatt 32 kilót dobott le a magyar anyuka

Milyen étrendet követsz, milyen gyakran, mit edzel?

Januárban a vércsoport diétát választottam, hisz ez korábban is bevált már, nem mellesleg ez nem fogyókúra, hanem egészséges táplálkozás, melynek a kellemes mellékhatása a súlycsökkenés. Mindennap edzek, hetente összesen 10 alkalommal, de ebből 7 a munkám része, mivel edző vagyok.

Ezekből számomra nem mind megerőltető, plusz nyilván a vendég az első, a hibajavítás, biztatás, stb., így ezeket nem tartom teljes értékű edzésnek a magam részéről. Ezeken kívül heti háromszor megpróbálok lejutni a konditerembe, ahol osztott edzéstervet csinálok, nagy súlyokkal, rövid pihenőkkel. A kondizást egyébként csak februárban kezdtem újra.

97 kiló volt szülés után, 9 hónap alatt 32 kilót dobott le a magyar anyuka

Hogy alakítottad úgy a napjaidat baba mellett, hogy edzeni tudj?

Nagyon szerencsésnek tartom magam, hiszen páromnak olyan a munkája, hogy sokszor itthon tud maradni a kisfiammal. Ezen kívül anyukám is nagyon sokat segít. A kondiedzéseimet általában olyankorra időzítem, mikor Máté alszik, így nem szenvedi meg a hiányomat. Az óráim idején pedig ha törik, ha szakad, kapok egy kis kimenőt. Nem bántam meg, hogy így tettem, hisz azt gondolom, hogy heti 10 óra távollét nem a világ, és a közérzetem, a hangulatom, az energiaszintem is rengeteget változott pozitív irányba. A babámnak is jót tett, hisz teljesen nyitott lett, mindenkivel nagyon barátságos, nagyon szereti a mamáját, nem fél, ha nem vagyok vele. Persze amikor hazaérek, azért nagy az öröm.

97 kiló volt szülés után, 9 hónap alatt 32 kilót dobott le a magyar anyuka

Mit javasolnál azoknak, akik most vágnak bele az életmódváltásba?

  1. Először is, ne halogass! Ha esetleg olyan élethelyzetben vagy, ami nem engedi az életmódváltást, akkor tervezd meg, hogy mikor kezded el, tudatosítsd magadban minden egyes nap!
  2. Kezdj el edzeni, akár otthon, akár edzőteremben, vagy válassz valamilyen csoportos órát, itt a csapat is motiváló erőként hathat.
  3. Változtass az étkezéseden, de ne koplalj, figyelj a tested jelzéseire. Ha nem jön rögtön az eredmény, légy türelmes, megéri.

Létrehoztam egy oldalt, ahova olyan követőket várok, akik szeretnék elkezdeni, vagy már elkezdték, de egy kis motivációra van szükségük. Tettem fel mintaétrendeket is, hogy minél kevesebb kétely legyen az életmódváltás útvesztőjében. Ezt a Facebookon, Mommybuilding néven érhetik el az érdeklődők.

Olvass még több nagy fogyás történetet:

  • Nagy fogyás: három magyar nő, akinek sikerült
  • Nagy fogyás: “A testem csak egy torz csomag volt, ami nem hozzám tartozott”
  • 45 évesen, cukorbetegen 30 kilót fogyott és fitneszmodell lett a magyar anyuka

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top