Egészség

Az “óriásláb”-betegséggel egyetlen ember küzd a világon

Egészen döbbenetes betegségtől szenved ez a nő.

A most 41 éves Mandy Sellarsról már születésekor tudni lehetett, hogy valami különleges probléma áll fenn nála: a lábai ötször akkorák voltak, mint egy újszülöttnél szokásos. Az orvosokat sokkolta a látvány, az anyának két teljes hétig meg sem merték mutatni a lányát, akiről úgy gondolták, nem marad életben, de legalábbis soha nem fog tudni járni. 

De nem így történt. Mandy rendesen fejlődött – még járni is megtanult –, csak a lábai nőttek iszonyú iramban. A lábak abnormális növekedése később sem állt le: 2010-re a lábai több mint száz kilót nyomtak, végül fertőzés és keringési zavarok miatt a bal lábát amputálták. De a szövetek növekedése ezt követően is folytatódott, és hamarosan ismét hatalmasra duzzadt a csonk.

Az

A DNS-vizsgálat kiderítette, hogy a Proteus-szindróma egy variánsától, egy olyan genetikai zavartól szenved, ami az alsó testrészek irreális mértékű növekedését okozza. Ő az egyetlen ilyen ember a világon.

Aztán bekövetkezett a csoda: Mandy beleegyezett, hogy kipróbál egy kísérleti gyógyszert. Két év alatt közel negyvenkilónyival zsugorodtak össze a lábai. Így sokkal mobilisabb, kevésbé szorul mások segítségére. Az orvosok nem tudják, folytatódik-e a zsugorodás, de Mandy nagyon bizakodó.

Az
Az

Forrás: dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top