Egészség

6 súlyos emberkísérlet, amit ma már betiltanának

A pszichológia nem olyan régi tudomány, ezért a kezdetekkor végzet kísérletek még kiforratlanok, sokszor etikátlanok voltak. Viszont az tény, hogy kellettek ahhoz, hogy a mostani kutatások és kísérletek már megfelelő keretek között történjenek. Nem mellesleg pedig ezeknek a kísérleteknek az eredményére is szükség volt a pszichológia fejlődésében.

A gyerek dadogása a szülő hibája

A dadogás okainak feltárása volt a cél a “szörnykísérlet” néven emlegetett kísérlettel, amelyben 22 árva gyermek vett részt Davenportban. Wendell Johnson, a kísérlet vezetője gyerekként dadogott, nyilván ezért volt ennyire fontos számára ez a problémakör, és elég egyértelmű, hogy ő a saját szüleit tartotta felelősnek a beszédhibájáét. Az alapfelvetés szerint a dadogás a szülők perfekcionizmusa miatt alakul ki, ezért a gyermekek felének pozitív visszajelzést adtak a beszédükről, azaz megdicsérték őket, bárhogy beszéltek, míg a másik felét ugyanezért leszidták, és azt mondták nekik, hogy dadogósak.

Hat súlyos emberkísérlet, amit ma már betiltanának

Wendell Johnson

Az addig dadogás nélkül beszélő gyerekek közül sokan elkezdtek dadogni a negatív visszajelzésektől, többeknek pedig egész életükre maradandó lelki problémákat, beszédhibákat okoztak ezzel a kísérlettel.

Tömeges kasztrálás

A The Aversion Project keretében Dél-Afrikában a ’70-es és ’80-as években kényszerítettek arra fehér leszbikus és homoszexuális katonákat, hogy vessék alá magukat nemváltó műtéteknek. A pontos számokat nem ismerjük, de egy sebész a későbbiekben bevallotta, hogy legalább 900 ilyen műtétet hajtottak végre a katonai kórházakban 1971 és 1989 között. A szigorúan titkos program célja az volt, hogy kigyomlálják a katonák közül a homoszexualitást. Azokat a katonákat küldték műtétre, akikre nem hatott a kémiai kasztráció, elektrosokk-terápia és egyéb, nem épp legális szerek. A legtöbb áldozat 16-24 éves fehér férfi volt, akiken erőszakkal végeztek nemváltó műtétet.

Hat súlyos emberkísérlet, amit ma már betiltanának

Dr. Aubrey Levin, a program vezetője

Landis, a patkánygyilkos

1924-ben Carney Landis az arckifejezések vizsgálatára hozta létre azt a kísérletet, amelyből végül egészen más, az arckifejezésektől független következtetést sikerült levonnia az utókornak. A kísérletben a különböző érzésekre adott kifejezéseket vizsgálták, mint undor, meglepődés, öröm stb. Ennek keretében egyetemi hallgatóknak kellett ammóniát szagolni, pornográf képeket nézni és egy békákkal teli vödörbe nyúlni. Aztán pedig Landis odarakott mindegyikük elé egy-egy élő patkányt, hogy fejezzék le őket. Ebből akarta az undor arckifejezését megnézni.

Hat súlyos emberkísérlet, amit ma már betiltanának

A résztvevők elborzadtak a feladattól, és végül csak egyharmaduk végezte el a lefejezést az állatokon, a legtöbb állatnak a szakszerűtlen kivégzés miatt elnyújtott, fájdalmakkal teli halála volt. Azok sem jártak túl jól, akik visszautasították a feladatot, ugyanis nekik az orruk előtt Landis saját kezűleg fejezte le a patkányokat. A következtetés a kísérletből leginkább az lett, hogy az emberek bármire hajlandók, ha egy alárendelt helyzetben parancsot kapnak.

Csecsemőbe táplált félelem

John Watson, a behaviorizmus alapítója végezte el a “kis Albert” kísérlet néven elhíresült, árvákon végzett kísérletet. A kondicionált érzelmi reakciókról szóló elméletét sikeresen bizonyította a kísérlettel, csak épp egy 9 hónapos kisfiút közben megkínzott. Albert ugyanis csupán 9 hónaposan lett kísérleti alany, békés baba volt, csak a hangos zajokat nem szerette. A kísérletben először elé raktak egy fehér patkányt, akire önmagában nem reagált a baba sehogy, majd amikor megérintette az állatot a feje mögött egy kalapáccsal ráütöttek egy acélrúdra, ami nagy zajjal járt. Albert természetesen megijedt, félelmet mutatott, és sírni kezdett.

Hat súlyos emberkísérlet, amit ma már betiltanának

Ezután ezt még jó párszor eljátszották vele, aminek az lett a vége, hogy a baba már a patkány látványától, hangos zaj nélkül is megijedt. Később azt vizsgálták, hogy ettől kialakult-e félelem Albertben minden fehérre és szőrösre kiterjedően. A legszomorúbb az egészben az, hogy később nem segítettek Albertnek, hogy elmúljanak a félelmei, amiket a kísérlettel tápláltak bele.

Az ember kegyetlen

A Milgram-kísérletben, 1974-ben Stanley Milgram azt vizsgálta, hogy mennyire engedelmeskednek az emberek a hatalomnak. A kísérletben részt vevőket tanárokra és tanulókra osztották, ám a tanulók igazából színészek voltak, amit a tanárok nem tudtak. Azt mondták nekik, hogy a kísérlettel a tanulási folyamatokat vizsgálják. A két csoport nem látta csak hallotta egymást. Ha a feltett kérdésre a tanuló helytelenül válaszolt, akkor a tanárnak árammal kellett megráznia.

Hat súlyos emberkísérlet, amit ma már betiltanának

A valóságban senkit sem ért áramütés, csak a tanulóknak álcázott színészek eljátszották, hogy milyen fájdalmat okozott nekik a tanáruk a helytelen válaszadás után. A tanulók, szerepük szerint kérlelték is a tanárokat, hogy hagyják abba az áramütést. Néhányan le is akartak állni, de a kísérletet vezetők utasították őket, hogy folytassák, bármi történik, nem tartoznak a tanulókért felelősséggel. Ha négy felszólítás után sem akarta folytatni a tanár a kísérletet, akkor hagyták csak abba. A 40 tanárból csak 14-en utasították vissza az együttműködést még a 450 voltos sokkolás előtt. Mind a 40-en ki akartak szállni egy idő után, de egyikük sem jelezte kilépési szándékát a 300 voltos áramütés előtt.

Ijesztő kísérlet, ami még a pszichológusokat is megrémítette, mert arra figyelmeztet, hogy az emberi természet sötét oldalára sokkal jobban oda kell figyelni, ha ilyen kegyetlenségekre képesek még azok is, akiknek egyébként semmilyen pszichés problémájuk nincsen.

A nővé operált kisbaba

Bruce Reimer története legendássá vált. 1965-ben, 8 hónapos korában, a körülmetélése során érte maradandó károsodás a péniszét. John Money pszichológus javasolta azt a szülőknek, hogy végezzenek a babán nemváltó műtétet, ami megoldja ezt a problémát. A szülők nem tudták, hogy az orvos igazi szándéka ezzel az volt, hogy bizonyítsa elméletét, miszerint a nemi identitás nevelés kérdése. Bruce ekkor Brenda lett, átalakító műtétek sora és hormonkezelés várt rá, a szülei pedig lánynak nevelték. Dr. Money sikeresnek könyvelte el a kísérletet, pedig a kislány abszolút fiúként viselkedett. A legrosszabb az egészben az, hogy a szülei nem is árulták el neki, mi történt vele, hogy igazából fiúnak született.

Hat súlyos emberkísérlet, amit ma már betiltanának

Ez a kísérlet teljes tragédiába torkollott: Brenda anyja öngyilkos akart lenni, az apja alkoholistává vált, a bátyja pedig depresszióval küzdött. Végül maga Brenda is több öngyilkossági kísérlet után tudta meg szüleitől, hogy min ment keresztül babaként, aminek hatására abbahagyta a hormonok szedését, helyreállíttatta a péniszét és felvette a David nevet, hogy férfiként élhessen tovább. Végül 38 évesen öngyilkos lett.

Olvass még több kísérletről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top