Egészség

Mikrochippel mutatnák ki a tüdőrákot

2017-től tervezik piacra dobni az ezrek életét megmentő készüléket.

Saját családi tragédiája inspirálta Billy Boyle kutatót az új orvosi eszköz kifejlesztésére: felesége 2014 karácsonyán halt meg tüdőrákban. Két kicsi gyereket hagyott maga után.

A mikrochipes szenzor lényege, hogy képes érzékelni – mondhatni, kiszagolni – azokat a kémiai elváltozásokat, mely a rák jelenlétére utalnak már akkor, amikor semmiféle tünet nem jelzi még a halálos kórt. Az eszköz a páciens leheletének elemzése révén képes megállapítani, hogy fennáll-e rákos elfajulás.

Mikrochippel mutatnák ki a tüdőrákot

Jelenleg is vannak technikák a lehelet orvosi célú analízisére, de ezek böhöm nagy gépek, drágák és lassúak is. A fejlesztő viszont azt ígéri, hogy a találmánya egy kicsi, olcsó és gyors eredményt produkáló eszköz lesz.

A tüdőrákos betegek alig tizede él öt évnél tovább, főként azért, mert túl későn diagnosztizálják a betegségüket. A jelenleg még tesztelés alatt álló új eszköz azonban már a legkoraibb stádiumban képes lesz kimutatni a betegséget, ezrek életét mentve meg ezzel.

Forrás: dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top