Egészség

Már gyógyul az éjszakára megbénuló testvérpár

A korábban éjszakánként megbénuló testvérek egy neurotranszmitter-kezelésnek köszönhetően már éjszaka is aktívak.

A három testvér – a legkisebb alig egyéves – különös betegségben szenved: minden éjszaka bénult állapotba kerülnek, sem mozogni, sem beszélni nem tudnak. Nappal viszont ugyanúgy élnek, mint bármelyik gyerek.

A szegény családból származó testvérek kivizsgálása Pakisztánban kezdődött, de a vérmintáikat külföldi szakértőkhöz, köztük az amerikai Marylandi Egyetem laboratóriumába is elküldték. A gyerekeket vizsgáló pakisztáni orvoscsoport még nem tudott pontos diagnózist felállítani – mint elmondták, a betegség genetikai profiljának megállapításához több időre van szükség.

A gyerekek kezelése viszont már megkezdődött: nappal kisebb dózisban, éjszakára teljes dózisban kapnak az ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) lebomlását akadályozó gyógyszereket. A ciklus kezdete óta a gyerekek már éjszaka is képesek mozogni és beszélni.

Hatékonyan kezelik az éjszakára megbénuló testvéreket

Az orvoscsoport vezetője elmondta: az eredményre nagy orvosi sikerként tekintenek Pakisztánban, de még várnak a marylandi jelentésre, amelynek segítségével valószínűleg a pontos diagnózis is elkészülhet.

A pakisztáni média áprilisban számolt be először a három testvér, az egyéves Illjasz, a 9 éves Abdul Rasid és a 13 éves Soaib különös esetéről. A sajtóban “napelemesként” emlegetett gyerekek kivizsgálásának és kezelésének költségeit a pakisztáni kormányzat vállalta.

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top