Egészség

Új világméretű betegség támad

Alig fél év alatt 277 ember halt meg Angolában a viharos sebességgel terjedő vírusbetegségben. A zika vírust is terjesztő szúnyogcsípés okozta sárgaláz Kenyában, Kongóban és Kínában is megjelent, és hamarosan világszerte elterjedhet.

 A 24,3 milliós Angolában eddig 6 millió embert oltottak be a gyorsan terjedő halálos sárgaláz vírusa ellen, de a Egészségügyi Világszervet (WHO) vakcinái már áprilisban elfogytak. Az országban a december óta diagnosztizált betegek közül eddig 277-en haltak meg.

A sárgalázat ugyanaz a szúnyog (Aedes aegypti) terjeszti, mint a szintén Afrikában és Dél-Amerikában terjedő Zika-vírust. Daniel Lucey és Lawrence Gostinsay, a Georgtown University két professzora arra figyelmeztet, ha a WHO nem tesz sürgősen lépéseket, a vírus világméretű járványt okozhat. A betegség ellen ugyanis csak megelőző védőoltás létezik, akiket megfertőz betegség, azokat egyelőre nem tudják meggyógyítani. Ezért, ha a WHO nem lép fel sürgősen, a vírus gyorsan átterjedhet Amerikára, Ázsiára és Afrika további részeire, és megjelenhet Európában is.

A sárgaláz eddig a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kenyában és Kínában ütötte fel a fejét. Általános tünetei a vérzés, sárgaság, és különböző szervi rendellenességek – írja az Index.hu.

(BBC)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top