Egészség

A balkezesek egyre jobbak lehetnek matekból

Egy új vizsgálat legalábbis erre az eredményre jutott.

Balkezesnek lenni nem egy főnyeremény: aki jobbkezesként éli a mindennapjait, elképzelni sem tudja, mennyi bosszantó apróság fűszerezi a balkezesek mindennapjait az egértől az ollón át a konzervnyitóig. A kézírásról nem is beszélve.

Egy friss vizsgálat kutatói viszont némi elégtétellel szolgálhatnak: eredményeik szerint a balkezesek általában jobb matematikai képességekkel rendelkeznek, de ennek az állításnak a helytállósága nemtől és kortól is függ.

A liverpooli és a milánói egyetem kutatói 2300, 6–17 év közötti diák bevonásával végezték el a vizsgálatukat. A matematikai feladatok között mindenféle szerepelt az alapműveletektől a problémamegoldásig.

A balkezesek egyre jobbak lehetnek matekból

Az eredmények szerint nem feltűnő, de statisztikailag jelentős összefüggés áll fenn a matematikai képességek és a kezesség között. Az eredmények azonban azt is mutatják, hogy az összefüggés változik a korral, a nemmel és a feladat típusával összefüggésben.

A kisebb gyerekeknél például azok teljesítettek a legrosszabbul, akiknél nagyon erős volt az egyik fél (akár a bal, akár a jobb) dominanciája. Ez azonban idővel megváltozott: a 17 évesek között az erősen balkezes fiúk teljesítménye volt messze a legjobb.

Forrás: dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top