nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Minden negyvenedik magyar demenciában szenved

Minden negyvenedik magyar demenciában szenved

A Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága közleményéből kiderül, hogy a demencia egyre súlyosabb problémát jelent hazánkban.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

A magyar társadalom folyamatosan öregszik – 2007 óta a 60 év felettek többen vannak, mint azok, akik még nem töltötték be 20. életévüket, ami azt jelenti, hogy minden ötödik magyar elmúlt már 60 éves. A társadalom öregedése márpedig együtt jár a demencia gyakoribbá válásával.

A Nemzetközi Alzheimer Szövetség friss becslése szerint 2015-ben nagyjából 46,8 millió ember élt demenciával, és számuk minden 20 évben a duplájára nő: 2030-ra elérheti a 74,7 milliót. A demenciát az esetek 70 százalékában az Alzheimer-kór okozza. Külön probléma, hogy a betegek háromnegyedét hivatalosan nem is diagnosztizálják, így kezelést, támogatást sem kapnak. Az

Európai Unióban közel 10 millióra,

Magyarországon pedig 250 000-re teszik a demenciával élő emberek számát.

A Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága demenciastratégia kidolgozását sürgeti a kormánytól. Többek között azt szeretnék elérni, hogy demensgondozó-otthonok jöjjenek létre a betegségben szenvedők ellátására.

(via 444)

Demenciáról még:

A szakértő válaszol! A nők többsége már találkozott intim és bőrgombás problémákkal, de sokan nincsenek tisztában a tünetekkel és a lehetséges gyógymódokkal. Legyen képben és tegye fel kérdéseit szakértőnknek!


Kérdeznék!

Megosztás Facebookon