Egészség

5 meghökkentő dolog, amit nem tudtál az alvásról

Igazából még azt sem tudjuk pontosan, miért muszáj aludnunk. De az alvás egyéb meglepetésekkel is tud szolgálni.

Az alvás mindig is misztikus terület volt az ember számára, kicsit mintha egy másik világba távoznánk ilyenkor. Érdemes megismerni az alvás néhány kevéssé ismert jellemzőjét is.

A megszakított alvás rosszabb, mint a kevés alvás. Kutatások szerint a rendszeresen megszakított alvás még rosszabb, mint ha csak simán keveset alszunk, valószínűleg azért, mert előbbi esetben még kevesebb időt töltünk a mély alvás fázisában.

Igazából többet alszunk, mint az őseink. Elterjedt tévhit a modern világot és a sok világítást okolni a nem elegendő alvásért, pedig a még ma is vadászó-gyűjtögető életet élő törzsek tagjai átlagosan 6,5 órát alszanak éjjelente, míg egy átlag amerikai 7-8-at.

Öt dolog, amit nem tudtál az alvásról

Félálom létezik. Van olyan, amikor csak az agyunk egyik féltekéje alszik, a másik éberen figyel. Ez a fajta elővigyázatosság a túlélést szolgálja, ezért alszunk rosszabbul idegen helyeken.

Havas napokon tovább alszunk. Egyfajta mini hibernáció ez, hogy havas napokon nehezebben kászálódunk ki az ágyból, legalábbis télen a hóban gazdag időjárású amerikai államokban többet alszanak az emberek, mint a délebbre fekvőkben.

Egyre többen alszanak túl sokat. Egy vizsgálat szerint húsz év alatt 28-ról 37 százalékra nőtt azon amerikaiak száma, akik bevallásuk szerint napi kilenc óránál többet alszanak, ami már a ló túlsó oldalának számít alvás szempontjából.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top