Egészség

Kivonták a forgalomból a megfázás elleni, közkedvelt sprayt

Légszomjat, hörgőgörcsöt, sőt még kiütést és viszketést is okozhat egy vény nélkül kapható megfázás elleni spray, ezért kivonják a forgalomból.

A Bioparox fuzafungin alapanyagú, a felső légutak egyes fertőzéses és gyulladásos megbetegedéseinek helyi kezelésére szolgáló, gyulladásgátló hatással rendelkező, helyileg alkalmazható antibiotikum.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) értékelése és határozata alapján az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) úgy döntött, hogy 2016. április 21. után megszűnik a Bioparox (fuzafungin hatóanyag-tartalmú) vény nélkül kapható készítmény gyógyszertári forgalmazása.

Azért, mert…

A PRAC-nál arra jutottak, hogy a gyógyszer alkalmazásával járó kockázatok meghaladják annak előnyeit, ezért a Bioparox engedélyét a hatóság visszavonja, így 2016. április 21. után nem kapható a készítmény egyetlen gyógyszertárban sem.

Ilyen mellékhatásai lehettek: 

  • asztma,
  • hörgőgörcs (nehézlégzés vagy zihálás),
  • légszomj,
  • a hangrés körüli izmok görcse által kiváltott rekedtség,
  • duzzanat a torokban,
  • bőr- és nyálkahártya-irritáció, mint pl. kiütés, viszketés, csalánkiütés, az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok hirtelen duzzanata, ami légzési nehézséget eredményezhet. 

Az OGYÉI nyilvántartása alapján 1997 óta három mellékhatás-bejelentést rögzítettek a Bioparoxszal kapcsolatban.

Akinél otthon van még, visszaviheti bármelyik patikába – a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően inkább ne dobja kukába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top