Egészség

A hosszú láb is a rák kockázatát növeli

Aki eddig hosszú lábakra vágyott, most kicsit megvigasztalódhat.

A vastagbélrák kockázatát sok minden növeli, a dohányzástól a helytelen táplálkozásig, de egy friss kutatás most újabb, eléggé meglepő kockázati tényezőt derített fel: a hosszú lábat.

A hosszú lábúaknak a kurta lábúakhoz képest átlagosan 42 százalékkal nagyobb a kockázatuk a vastag- és végbélrákra, derítette ki egy amerikai vizsgálat. Korábbi vizsgálatokból már látszott, hogy a magasabb embereknek nagyobb a kockázatuk erre a ráktípusra, mondta el a vizsgálat vezetője.

A mostani vizsgálat során a mintegy 14 500 alany testmagasságát, törzsének hosszát, illetve a láb hosszát vették figyelembe. A három tényező közül egyedül a láb hossza mutatott szignifikáns összefüggést a vastagbélrák kockázatával. Különösen nagy volt a kockázatbeli különbség a férfiak esetében, akiknél a leghosszabb lábúaknak 91 százalékkal nagyobb volt az esélyük a vastagbélrákra, mint a legrövidebb lábúaknak.

A hosszú láb is a rák kockázatát növeli

Az eredmények magyarázatára a kutatók két hipotézissel álltak elő. Az egyik, hogy a magasabb emberek vastagbele hosszabb, nagyobb felületen alakulhat ki náluk rák. A másik, hogy bennük nagyobb mennyiségben termelődik növekedési hormon, ami hozzájárulhat a rák kockázatának növekedéséhez.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top