Egészség

Emberre is veszélyes lehet a fák gombás fertőzése

Egyre több gombás fertőzést figyelnek meg a szakemberek a budapesti fákon, amely esetenként komoly aggodalomra adhat okot, ugyanis ezek a gombák súlyos veszélyt jelentenek az emberre.

A Schizophyllum commune gombás fertőzés ugyanis egyike azoknak a fertőzéseknek, amelyik az emberre is komoly veszélyt jelenthet. A kórokozó a légtérbe kerülő spórákkal kerülhet be a szervezetbe, amely a legyengült immunrendszerű embereknél akár halálos kimenetelű fertőzéseket is okozhat. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) tudományos tanácsadója szerint általában emberi mulasztás áll a fák gombás megbetegedésének hátterében, és a hangsúly a megelőzésen van.

Az ok: emberi mulasztás

A beteg, pusztuló fákon megjelenő gombák elszaporodása nemcsak az elhanyagolt gyümölcsösökben, hanem a városi parkokban és tereken is egyre elszomorítóbb méreteket ölt. Ezeket a – többnyire emberi mulasztás következtében kialakult – gombás megbetegedéseket azonnal kezelni kell, különben jelentős anyagi károk és akár az emberi egészségre súlyosan veszélyes állapotok is kialakulhatnak.

A számtalan kórokozó közül a hasadtlemezű gomba (Schizophyllum commune) a legveszélyesebb, ugyanis spóráinak belégzése a legyengült emberi szervezetben a tüdőt és az agyszövetet is megtámadhatja. Külföldön már szövetmintából és DNS-azonosítással számos esetet dokumentáltak.

Gombás fa - Fotó: agroinform.com
Gombás fa – fotó: agroinform.com

Megelőzés

Vajna László, az MKSZN tudományos tanácsadója szerint az engedélyezési előírásoknak megfelelően a gyümölcsös telepítése előtt mindenképpen szakemberhez kell fordulni, mert a talaj és a szaporítóanyag minőségének ellenőrzése életbevágóan fontos. “Nem tanácsos külföldi szaporítóanyagot behozni az országba, mert ez többek között új, ismeretlen kórokozók, kártevők behurcolásával járhat. A gombás megbetegedéssel fertőzött fák jelenléte így is aggasztó, megfigyeléseink szerint a jelenség már a fővárosban is egyre nagyobb méreteket ölt. Beteg, pusztuló vagy elpusztult fák sorát találtuk nemrégiben tereken, parkokban, fasorokban. Az óbudai Jégtörő úton például közel 100 fiatal berkenyefa többsége pusztult el a telepítést követő években” – monda el Vajna László, az MKSZN tudományos tanácsadója.

A már fertőzött gyümölcsfákat nagyon nehéz, szinte lehetetlen kigyógyítani. A fertőzés korai felismerésekor sebkezeléssel, permetezéssel esetenként legyőzhetők a kórokozók.

(via Agroinform)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top