Egészség

A kézszárító a legrosszabb választás higiéniai szempontból

Aki eddig azért használta a kézszárítót a nyilvános mosdókban, mert azt tartotta a leghigiénikusabb megoldásnak, annak van egy rossz hírünk.

Amikor legközelebb választanunk kell a papír kéztörlő és a kézszárító között, ne nyúljunk automatikusan az utóbbi felé. Egy mikrobiológiai vizsgálat szerint ugyanis a kézszárító 1300-szor több vírustartalmú plakkot, lerakódást szór maga köré, mint amennyit a papírtörlők felszíne tartalmaz.

A vizsgálat során a résztvevők belemártották a kesztyűs kezüket egy emberre ártalmatlan vírust tartalmazó oldatba, majd vagy papírtörlővel, vagy enyhe meleg levegős kézszárítóval, vagy nagy erejű légpengés kézszárítóval szárították meg a kezüket. Ezután a kutatók mintát vettek az eszközökről és azok környezetéből, különböző távolságokról.

Minél enyhébb a légsugár, annál higiénikusabb a kézszárító
Minél enyhébb a légsugár, annál higiénikusabb a kézszárító

A hagyományos meleg levegőt fújó kézszárítóknál jobb a helyzet, de a nagy erejű levegősugárral működő kézszárítók a legnagyobb mikrobaszórók. Igaz viszont, hogy a vizsgálatban jóval több vírus borította a résztvevők kezét, mint – jó esetben – a való életben, jegyezték meg a kutatók.

Bár baktériumokra nem vizsgálták a kézszárítási lehetőségeket, egy két évvel korábbi vizsgálat szerint a légpengés kézszárítók 27-szer több baktériumot szórnak szét, mint amennyivel a papírtörlők révén találkozhatunk. 

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top