Egészség

Ezt teszi a szakítás az agyaddal

Talán vigaszt találunk abban, hogy a szakítás miatti fájdalmunkra már van tudományos magyarázat.

Akár lapátra teszik az embert, akár ő mondja ki a vége szót, fájdalmas érzések kísérhetik a szakítást, még ha az józan eszünk szerint helyes is volt. Persze erről is az agyunk tehet.

2010-ben dr. Lucy Brown idegkutató végzett egy érdekes kísérletet. Frissen szakított önkéntesek agyát MRI-vel vizsgálta, hogy lássa, miként reagál egy jó barát, illetve az ex fényképére, majd összevetette a két képre adott agyi reakciómintázatokat.

Az agy még akkor is ragaszkodik, amikor már nem kellene
Az agy még akkor is ragaszkodik, amikor már nem kellene

Brown azt találta, hogy a volt kedves fényképének látványa ugyanazokból az agyi területekből váltott ki választ, melyek kokainmegvonás esetén is aktiválódnak. Más szóval, a szerelem drog az agynak, amiről nehezen mond le. Hiába van vége a kapcsolatnak, az agy továbbra is ragaszkodna hozzá, nem vesz róla tudomást, hogy a tudatos régiók másként döntöttek.

Teljesen felesleges tehát győzködni magunkat, hogy így volt a legjobb, vagy magyarázatokat gyártani, attól nem lesz kevésbé fájdalmas. Idő kell hozzá, hogy ez a függőség kitisztuljon az agyból, nem fogjuk megúszni a fájdalmas időszakot.

Forrás: huffingtonpost.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top