Egészség

A lítium lehet a hosszú élet titka?

Egy kutatás szerint legalábbis a legyeknél szinte biztosan.

Kis dózisban gyógyszer, nagy adagban méreg – ez a lítiumra biztosan igaz.

Egy friss kísérlet eredményei szerint a kis dózisban adott lítium a legyeknél 16 százalékkal meghosszabbította az élettartamot, de a nagy dózis lerövidítette azt. A lítiumot az embergyógyászatban is alkalmazzák hangulatingadozások kezelésére, és ott is csak az alacsony dózisok bírnak jó hatással, nagy mennyiségben veszélyes mellékhatások lépnek fel.

Az eredmények szerint a lítium blokkolja a GSK-3 nevű szabályozó fehérjét, és ez által vezet hosszabb élettartamhoz, de a hatás pontos részletei még nem ismertek. Viszont a lítium nem csupán meghosszabbította a legyek életét, de védőhatással bírt a stressz és a zsírfelhalmozódás ellen is, még magas cukortartalmú étrend esetén is.

Hamarosan mindenki száz évig élhet?
Hamarosan mindenki száz évig élhet!

A vizsgálat vezetője nagyon biztatónak nevezte az eredményeket: most fejlettebb szervezetekben kezdik vizsgálni a lítium hatásait, hogy aztán reményeik szerint embernél is kutathassák a lítium nyújtotta gyógyászati lehetőségeket. Nem csak az egészségesebb időskor elősegítése a cél, de a lítiummal talán lehetőség nyílik az olyan betegségek kezelésére is, mint a Parkinson-kór.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top