Allergia kisokos cikkek

Parlagfű-allergiások: óvatosan a sztíviával!

Az utóbbi idők sláger-édesítőszere nem várt kellemetlen meglepetést okozhat egyes allergiások számára.

A sztívia a jázminpakóca leveléből készült, a nádcukornál akár 200-300-szor édesebb, kalóriamentes édesítő. A fogyasztása azonban kellemetlen tüneteket is okozhat a parlagfűre allergiásoknál.

A növényből kivont édesítőszer fogyasztása a keresztallergia miatt jelenthet problémát az arra érzékenyeknél. Keresztallergia bizonyos anyagok szerkezeti hasonlósága miatt jön létre. Ha nagyon kicsi az eltérés a két anyag között, előfordulhat, hogy a szervezet mindkettőre allergiás tünetekkel reagál, de ne tüsszögésre gondoljunk ilyenkor: a keresztallergiának az orális allergia-szindróma megjelenésében van szerepe.

Az orális allergia kialakulása során – ahogyan a neve is mutatja – az allergiás tünetek először a szájban jelentkeznek. Az elfogyasztott ételre a betegnél viszketés, ajak- és nyelvduzzanat, garatvizenyő és hasi görcs alakul ki, ritkán az allergiás reakció legsúlyosabb formája, az anafilaxia is előfordul. 

Alapvetően egészségesnek tartják, mégsem ajánlható mindenkinek
Alapvetően egészségesnek tartják, mégsem ajánlható mindenkinek

A növényből készült édesítőszer fogyasztása a parlagfű-allergiások mellett a krizantémre, a körömvirágra és a százszorszépre allergiásoknál is tüneteket okozhat.

Fontos, hogy a keresztallergia nem minden allergiás betegnél jelentkezik: a parlagfű-allergiások megközelítőleg 10 százaléka mutat keresztallergiát. Aki azonban tudja, hogy mire allergiás, annak érdemes ismernie a keresztallergiát okozó élelmiszereket is, és azok fogyasztását mellőznie, amennyiben az orális allergia szindróma tüneteit észlelte magán. Parlagfű-allergiások esetében a görögdinnye, a sárgadinnye, paradicsom és az uborka is panaszokat okozhat.

Forrás: allergiakozpont.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top