Egészség

A cukorbetegség megállíthatatlan

Jelenleg minden tizenegyedik ember cukorbeteg Földünkön és a tendencia a további romlás felé mutat.

Az 1980-as évek óta megnégyszereződött a cukorbetegek száma – derül ki a WHO jelentéséből.

A jelentés egyben kezelte az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegséget, de a hatalmas növekedésnek egyértelműen az utóbbi járványszerű terjedése az oka. Jelenleg 422 millió embert – ez a világ felnőtt lakosságának több mint 8 százaléka – érint a diabétesz, és évi 3,7 millió halálesethez köthető közvetett vagy közvetlen módon.

A jelenségen sok csodálkozni való nincs, hiszen már a túlsúlyosak száma is meghaladja az alultápláltakét, márpedig a cukorbetegség megállíthatatlannak tűnő terjedése erős összefüggést mutat az elhízottság katasztrofálissá vált arányával.

422 millió ember életét nehezíti a cukorbetegség
Már 422 millió ember életét nehezíti a cukorbetegség

További változás a 80-as évekhez képest, hogy míg akkoriban a diabétesz a fejlett országokban jelentette a legnagyobb problémát, ma már a fejlődő vagy a szegény országokban a legrosszabb a helyzet, és főként ezek azok a régiók, ahol a legmeredekebben nő a cukorbetegek száma.

A legnagyobb ugrás a betegek számában a Közel-Keleten történt: Katarban és Kuvaitban például már a lakosság 20 százaléka cukorbeteg, de az idősebbek körében majdnem minden második ember.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top