Egészség

Beteg nő kezdett éhségsztrájkba az egészségügy bajai miatt

Másfél éve orvostól orvoshoz küldik, de Forgácsné Fejes Mária még mindig nem tudja, hogy mi a baja. Szervezete legyengült, ennek ellenére elhatározta: éhségsztrájkba fog, hogy felhívja a figyelmet a hazai egészségügy kritikus állapotára.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete rákos plakátkampánnyal és petícióval harcol a magyar egészségügyért, a besenszögi Forgácsné Fejes Mária pedig éhségsztrájkkal. Az 51 éves, ötgyerekes asszony a szoljon.hu-nak beszélt az állapotáról: “Iszonyú rosszul vagyok. Másfél éve orvostól orvosig zavarnak, de a legtöbb helyen csak negatív leletet nyomnak a kezembe. Senki sem tudja, hogy mi bajom lehet, az újabb vizsgálatokhoz pedig szeptemberre kaptam időpontot. Kevés az esélyem, hogy addig eléljek.”” Elmondása szerint másfél éve minden egy influenzával kezdődött, és azóta csak romlott az állapota: kanalak, tányérok esnek ki félig lebénult, erőtlen kezéből, járni már csak kóvályogva, szédelegve tud.

Egy hete nem eszik

Marcsi múlt csütörtökön éhségsztrájkba kezdett, hogy így hívja fel a figyelmet saját és betegtársai nehézségeire. “Rájöttem, hogy ez a szomorú történet nem csak rólam szól. Országos jelenség, hogy száz beteg várakozik a klinikán kora reggeltől délig és hogy a következő vizsgálatokra csak hónapok múlva juthatnak el.” Marcsi elhatározta, hogy az éhségsztrájkon túl jogi segítséget is kér, és petíciót indít, mely remélhetően beadványként az országgyűlési képviselőkhöz is eljut majd. “Éhségsztrájkomat a többi betegért és az egészségügy működőképessé tételéért kezdtem, és csak akkor hagyom abba, ha teljesülnek a kéréseim, melyet harmincnégy pontban foglaltam össze. Szeretném még az ötvenkettedik születésnapomat megünnepelni április legvégén, szóval, nem adom fel! Bika vagyok és a sárkány évében születettem” – mondta.

Fotó: szoljon.hu / Mészáros János
Fotó: szoljon.hu / Mészáros János

Marcsi úgy tudja, egy ember akár négy hónapig is elél élelem nélkül, víz nélkül viszont csak két hétig, ezért annyi vizet iszik egy nap, amennyiben “mások megfürdenek”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top