Egészség

3 meglepő dolog, ami veszélyezteti a látásod

Nem csak az idő múlása vagy a genetika okozza szemeink egészségének romlását – olyan tényezők is állhatnak a háttérben, amire talán nem is gondoltunk volna!

 Tízből kilenc brit optikus állítja, hogy több látásproblémával találkozik napjainkban, mint öt évvel ezelőtt. Egy becslés szerint 2050-re megduplázódhat a látáskárosultak száma az Egyesült Királyságban – vagyis elérheti a 4 milliót. Az okok jórészt nem az öregedésben vagy a genetikában, hanem nagy mértékben az életmódunkban keresendők. 

4 meglepő dolog, ami veszélyezteti a látásod

1. Elhízás

Tanulmányok igazolják, hogy az elhízott emberek makulájában (a centrális látásért felelős rész) kisebb a pigmentsűrűség, mint a normál testalkatú társaikéban. Ezáltal esetükben jelentősen nő az esély a makuladegenerációra, azaz sárgafolt-sorvadásra.  

2. Dohányzás

Nem kevésbé káros a szemek egészségére a dohányzás sem. Napi 20 cigaretta hozzájárul mind a makuladegeneráció, mind a szürke hályog kialakulásához. A cukorbetegséggel járó szemideghártya-elváltozást pedig jelentősen felgyorsítja a dohányzás.

3. Mozgásszegény életmód

Az intenzív mozgás hatására felgyorsult légzés és izzadás javítja az optikus idegek oxigénellátását is – ennek tartós hiánya viszont akár glaukómát, azaz zöld hályogot is okozhat, ami idegi eredetű szembetegség. Akár heti négyszer 20 perc intenzív mozgás segíthet megvédeni a szemek egészségét.

Forrás: Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top