Egészség

A szív egészségének nem elsősorban a kilók számítanak

A test formája nagyobb lattal esik súlyba, mint az, hogy hány kilót cipelünk, állítják kutatók.

200 cukorbeteg férfi és nő vizsgálatával jutottak arra a kutatók, hogy a bal kamra működése szempontjából fontosabb a testalkat, mint a kilók száma.

Az alma alkat nagyobb kockázatokat hordoz, mint a körte – ez lehetne a summázata egy új vizsgálat eredményeinek. A vizsgálat során cukorbeteg, de szívbetegség tüneteit nem mutató alanyoknál mérték meg a derékkörfogatot, illetve echokardiográffal a szív bal kamrájának működését vizsgálták. A bal kamra a szív legizmosabb része, ez pumpálja a vért a testbe és az agyba.

A kutatók azt találták, hogy a derékbőség erősebb előrejelzője az esetleges szívproblémáknak, mint a teljes testtömeg vagy a testtömegindex (BMI). Ez azt jelenti, hogy egy nagyobb derékkörfogatú, de alacsonyabb BMI-jű személynek ugyanakkora lehet a kockázata szívbetegségre, mint egy karcsúbb derekú, de magasabb BMI-jű illetőnek. Tehát minél vastagabb valakinek a dereka – azaz minél inkább almaalkatú –, annál inkább ki van téve a szívbetegség kialakulása kockázatának.

Minél kevesebb zsír legyen hastájékon
Minél kevesebb zsír legyen hastájékon

Korábban is tudott volt, hogy a nagy mennyiségű hasi zsír számos egészségügyi kockázatot növel meg, és a mostani kutatás is megerősítette ezt.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top