nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Vérteszttel is kimutatható az agyrázkódás

Vérteszttel is kimutatható az agyrázkódás

Egy új vizsgálati eredménynek köszönhetően hamarosan talán vérteszttel fognak az orvosok megbizonyosodni az agyrázkódás fennállásáról.
NLCafé
f Ajánlom

Egy agyrázkódást célzó vérvizsgálat megkönnyítené az orvosok dolgát, különösen ha a beteg megkésve kerül orvoshoz. Ez egyébként nem ritka, mert sokan nem ítélik elegendően súlyosnak a sérülésüket, ezért csak napokkal az eset után, a nem múló tünetek miatt fordulnak orvoshoz.

A vizsgálati eredmények szerint van két fehérje, amelyek előfordulása normálisan az agysejtekre korlátozódik, de egyikük a fejet ért trauma után két napig, a másik akár egy héttel később is jelen van a vérben is. A vizsgálat során e két fehérje szintje sokkal magasabb volt az agyrázkódást szenvedett betegek vérében, az ennél enyhébb fejsérülést elszenvedőkében viszont alacsony. Minél komolyabb volt a fejet ért trauma, annál magasabb volt a fehérjék koncentrációja.

Vérteszttel bizonyosodhatnának meg az agyrázkódásról

A vizsgálat egyik szerzője szerint az is elképzelhető, hogy több hasonló biomarkerre találnak még, melyek jelenlétükkel árnyalhatják a képet az orvos számára.

Az agyrázkódásra kifejlesztendő vérvizsgálat nemcsak a diagnózis biztos felállításában, de annak eldöntésében is segítené az orvosokat, hogy milyen további neurológiai vizsgálatokra vagy orvosi kezelésre van szükség.

Forrás: foxnews.com

Megosztás Facebookon