Egészség

3 tévhit a szénsavas vízről

A szénsavas ásványvíz a rosszindulatú pletykák kedvelt céltáblája. De vajon mennyi igaz ezekből a hiedelmekből?
3 tévhit a szénsavas vízről

 A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel létfontosságú: szebb lesz tőle a bőröd, energikusabb leszel, és az anyagcseréd is flottul működik tőle. De mi legyen az a folyadék? Akik a csapvízre szavaznak, azok a mentes ásványvizet pocskondiázzák, akik pedig mentes vizet isznak, azok a szénsavas ásványvizet savazzák. De vajon tényleg annyival rosszabb lenne a buborékos víz? Most a három leggyakoribb tévhit mögé nézünk.

1. A szénsavas víz nem hidratál annyira, mint a sima

Amikor legutóbb szénsavas ásványvizet ittunk, még mindig nedves volt. A buborékokat adó szén-dioxid nem csökkenti a víz hidratáló tulajdonságát. Edzés után ugyanúgy pótolhatod szénsavas vízzel is a fluidokat, mint mentessel.

2. A szénsavas víz árt a fogaknak és a csontoknak

A karbonsav H2O és CO2 találkozásából jön létre, és valóban okozhat fogszuvasodást – ha napi 6 üveg szénsavas vizet iszol. Ha azonban reális mennyiséghez tartod magad, a mosolyod biztonságban van. És a csontjaid is: egy vizsgálatban kiderült, hogy a szénsavas víz nem befolyásolja a csontsűrűséget.

3. A szénsavas víz puffadást okoz

Ez félig-meddig igaz: egy rövid időre valóban puffadást tapasztalhatsz, miután megittál egy fél liter buborékos vizet. Ugyanakkor a szénsavas víz telítő hatásából profitálhatsz is: kevésbé leszel tőle éhes, és a nassolási vágyat is csökkenti

Forrás: Women’s Health

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top