Egészség

Íme a 10 leghatékonyabb gyulladáscsökkentő étel!

A krónikus gyulladások előidézhetik olyan betegségek kialakulását, mint a rák, a szívinfarktus, az agyvérzés, depresszió. Összegyűjtöttük a tíz leghatékonyabb gyulladáscsökkentő ételt.

A szervezetben fellépő krónikus gyulladások olyan súlyos betegségek kialakulásához járulhatnak hozzá, mint a stroke, a rák, az Alzheimer-kór, a szívinfarktus, a köszvény vagy a depresszió.

Az életkor előrehaladtával gyengül az immunrendszer, ami szintén fokozhatja a szervezetben fellépő gyulladások megjelenését. Életmódváltással, gyulladáscsökkentő ételek fogyasztásával azonban segítheted szervezeted egészséges működését. Melyek ezek az ételek? Soroljuk!

A 10 leghatékonyabb gyulladáscsökkentő étel

1. gyulladáscsökkentő étel: a lazac

Az omega-3-zsírsavakban gazdag hal jelentősen csökkenti a gyulladások megjelenésének lehetőségét, ráadásul a rák, a szívinfarktus, az asztma és az autoimmun betegségek megjelenésének kockázatát is visszaszorítja.

A 10 leghatékonyabb gyulladáscsökkentő étel

2. gyulladáscsökkentő étel: a cékla

A cékla bármely diéta rendkívül hasznos zöldsége amellett, hogy csökkenti a magas vérnyomást, fokozza az életerőt, és betaintartalmának köszönhetően leküzdi a gyulladásokat is.

A 10 leghatékonyabb gyulladáscsökkentő étel

3. gyulladáscsökkentő étel: a kelkáposzta

Jelentős K-vitamin-tartalma és gyulladáscsökkentő ereje okán mindenképpen javasolt növény a kelkáposzta. Szakemberek szerint rendszeres fogyasztása 10 százalékkal csökkentheti a gyulladás kialakulásának lehetőségét, lazaccal együtt fogyasztva igazi vitaminbomba a szervezet számára.

A 10 leghatékonyabb gyulladáscsökkentő étel

4. gyulladáscsökkentő étel: a tofu

A szójából készült tofu izoflavonokat és omega-3-zsírsavat tartalmaz, amelyek jelentősen csökkentik a gyulladás kialakulásának lehetőségét.

A 10 leghatékonyabb gyulladáscsökkentő étel

5. gyulladáscsökkentő étel: a paradicsom

A paradicsom likopinban és antioxidánsokban rendkívül gazdag zöldségünk. Ráadásul könnyedén felveszi a harcot a szervezetben fellépő gyulladásokkal szemben. Fogyassz belőle minél többet.

A 10 leghatékonyabb gyulladáscsökkentő étel

6. gyulladáscsökkentő étel: az áfonya

Az áfonya is rendkívül sok antioxidánst tartalmaz, rendszeres fogyasztását a szakemberek is javasolják. Amellett, hogy nagyon ízletes ez a bogyós gyümölcs, még a stressz negatív hatásainak leküzdéséhez is hozzájárul.

A 10 leghatékonyabb gyulladáscsökkentő étel

7. gyulladáscsökkentő étel: a mandula

A lazachoz hasonlóan a mandula is gazdag omega-3-zsírsavakban, emellett jelentős E-vitamin-forrásunk is. Nem is kell kiemelni, mennyire fontos szerepet játszik a szervezetben fellépő gyulladások csökkentésében.

A 10 leghatékonyabb gyulladáscsökkentő étel

8. gyulladáscsökkentő étel: a meggy

A meggy talán a legtöbb antioxidánst tartalmazó gyümölcsünk, gyulladáscsökkentő hatása vitathatatlan. Frissen fogyasztva az igazi. Vizsgálatok kimutatták: a meggylevelet fogyasztó hosszútávfutóknál kevésbé lép fel gyulladás, mint azoknál, akik egyáltalán nem isszák ezt a gyümölcslevelet.

A 10 leghatékonyabb gyulladáscsökkentő étel

9. gyulladáscsökkentő étel: a fokhagyma

A fokhagymának számos jótékony hatását ismerjük, vírusölő, vérnyomás-helyreállító szerepe is jelentős. Kiderült, hőkezelve fogyasztva a gyulladásokat is hatékonyan szünteti meg. Ez azért is jó hír, mert így az erős íztől sem kell tartanod.

A 10 leghatékonyabb gyulladáscsökkentő étel

10. gyulladáscsökkentő étel: az extra szűz olívaolaj

A hidegen sajtolt, kiváló minőségű olívaolaj polifenolokban gazdag, fogyasztása hozzájárul a gyulladások kialakulásának csökkentéséhez, ráadásul fájdalomcsillapító hatással bír, amely hasonló az ibuprofenéhez és az aszpirinéhoz.

 

További cikkek egészséges ételek témában az NLC-n:

Forrás: HuffPost

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top