Egészség

Az otthon főzés segíti a fogyást

Több kutatás is az éttermi menüket okolja az elhízásért, a szakértők pedig az otthon főzést javasolják a sikeres fogyókúra érdekében.
Az első lépés a fogyáshoz az otthon főzés

 A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics szaklapban megjelent tanulmány szerint nem jó stratégia, ha fogyókúrázás közben rendszeresen étteremben fogyasztjuk el a vacsoránkat. Az amerikai éttermeket vizsgáló kutatás, melyet a Tufts Egyetem végzett, és amire az említett tanulmány hivatkozik, azt bizonyította be, hogy rengeteg étterem egyetlen fogásában több kalória van, mint amit egy teljes étkezésben vagy akár egy egész nap alatt ajánlatos lenne elfogyasztani.

 A kutatók az étteremláncok és független éttermek legnépszerűbb fogásait vizsgálták: fajitast, gyrost, sajtburgert, lasagnat. Ezeknek 92%-a haladta meg jóval az 570 kalóriát, vagyis azt az értéket, ami egy felnőtt nő számára javasolt egy egész főétkezésre. A független éttermi fogások átlagosan 1205 kalóriát tartalmaztak, és kisebb eltérések mutatkoztak az egyes nemzetek étkezdéi között: a görög és japán konyha fogásai gyakran maradtak 1000 kcal alatt, míg az amerikai, kínai és az olasz ételek átlagosan 1495 kalóriát foglaltak magukba!

A szakértők ezért azt javasolják, hogy aki tudatosan odafigyel a bevitt kalóriákra, az tartogassa az étterembe járást különleges alkalmakra. A legjobb, ha a hétköznapokban otthon főzünk. Egy 2014-es kutatás bebizonyította, hogy akik rendszeresen főznek maguknak, 140-nel kevesebb kalóriát fogyasztanak naponta, mint akik sokat esznek étteremben. És a hízáshoz nem kell sok: extra, 3500 kalóriától máris fél kiló felesleget szedtünk fel!

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top