nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Jó hír: a gyaloglás több kalóriát éget el, mint hitték

Jó hír: a gyaloglás több kalóriát éget el, mint hitték

Futni nagyon sokan nagyon utálnak. A gyaloglásról viszont eddig úgy hittük, nem annyira hatékony testedzési forma.
NLCafé
f Ajánlom

Talán eddig teljesen hibásan kalkulálták, mennyi kalóriát éget el az egyébként roppant egészségesnek tartott gyaloglás, állítja egy nemrég napvilágot látott vizsgálati eredmény.

Kutatók nemrégiben górcső alá vették a legelterjedtebb számítási módszert az elégetett kalóriákat illetően, és rögvest két hibát is találtak. Az egyik, hogy túl kicsi és kizárólag férfiakból álló minta alapján alkották meg az egyenletet. A másik: nem vették figyelembe, hogy a különböző méretű emberek esetében másként oszlik meg a felhasznált energia, azaz egy súlyosabb ember testtömegkilogrammra vetítve kevesebb kalóriát éget el, mint egy vékonyabb, ugyanakkora távolság legyaloglása közben. Nem csoda, hogy a módszerrel az estek 97%-ában túl alacsony érték jött ki az elégetett kalóriákat illetően.

A gyaloglás tempójával növelhető az elégetett kalóriák száma
A gyaloglás tempójának növelésével természetesen növelhető az elégetett kalóriák száma is

A buzgó kutatók ezért kidolgoztak egy új, az eddiginél 2-3-szor pontosabb számítást. Az új módszerrel például egy 75 kilós nő, ha egy órán keresztül 4,6 km/órás átlaggal gyalogol, másfél kilométeren 81 kalóriát éget el. A korábbi módszerrel számítva ez csak 68 kalória lett volna.

Forrás: womenshealthmag.com

Megosztás Facebookon