Egészség

A férfiak tényleg másként látják a világot

Nem átvitt értelemben, hanem szó szerint: eltérően működik a látásuk, mint a nőknek.

Egy nemrégiben végzett látásvizsgálat meglepő különbségeket fedezett fel a férfiak és a nők látása között.

A férfiak látása érzékenyebb az apró objektumokra és a mozgó tárgyakra, míg a nőké a színváltozásokra és az árnyalatokra, derítette ki a vizsgálat. “Akárcsak a hallás és a szaglás területén, a látást illetően is vannak különbségek a két nem között” – nyilatkozta a vizsgálat egyik vezetője. A nők hallása és szaglása élesebb, mint a férfiaké, állapították meg korábbi vizsgálatok.

Másként látjuk a világot
Másként látjuk a világot

A látásvizsgálat során tapasztalt különbségeket a kutatók azzal magyarázzák, hogy az agyban a látókéreg idegsejtjeinek fejlődését nagyban meghatározzák a férfi nemi hormonok az egyedfejlődés során, és mivel ezek mennyisége eltérő a két nemben, ez vezethet az eltérő fejlődéshez. A dolog evolúciós háttere kevésbé világos.

Korábbi vizsgálatok már megállapították, hogy a nők másként fókuszálnak, mint a férfiak. Míg a férfiak a beszélő szájára figyelnek, és a figyelmüket könnyen elterelik a háttérben mozgó dolgok, addig a nők a másik szemét és testét figyelik, és inkább más emberek terelik el könnyebben a figyelmüket.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top