Egészség

Toxoplazmózis is okozhat dühkitöréseket?

Új kutatási eredmények szerint a főként a macskák ürülékén keresztül terjedő parazitafertőzés is okozhat dühkitöréseket.

A Toxoplasma gondii nevű parazitával való fertőződésről többnyire azt hisszük, csak enyhe vagy semmilyen tüneteket sem okoz – kivéve terhesség alatt, amikor a magzat súlyos károsodását okozhatja –, de egyre gyűlik a bizonyíték a mellett, hogy talán nem szabad annyira félvállról venni. 

Egy új kutatásba több mint 350 olyan beteget vontak be, akiket az időszakos dühkitörési zavar nevű állapottal diagnosztizáltak. Kiderült, hogy esetükben kétszer olyan magas volt a toxoplazmával való fertőzöttség aránya, mint a pszichiátriai zavarral nem diagnosztizált egészséges populációban.

A parazitát elsősorban a macskák és a kutyák ürüléke terjeszti
A parazitát elsősorban a macskák és a kutyák ürüléke terjeszti

Ezzel a vizsgálattal tovább nőtt azon kutatási eredmények száma, melyek arra utalnak, hogy a Toxoplasma gondii valamiképpen megváltoztatja az agy biokémiai mechanizmusait, hosszú távú viselkedési problémákat okozva ezzel. Korábbi vizsgálatok már kapcsolatba hozták a fertőzöttséget a skizofréniával, a bipoláris zavarral, az öngyilkos hajlammal és az impulzív viselkedéssel.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top