Egészség

Ezek a reggel 9 előtti rossz szokások kitolnak az egészségeddel

Ha tovább szeretnél friss maradni napközben, ennek a három reggeli rossz szokásnak igyekezz minél előbb búcsút mondani!
Ezek a reggel 9 előtti rossz szokások kitolnak az egészséggel

 Egy dolog közös a sikeres emberekben, akár politikusokról, vallási vezetőkről vagy művészekről van szó: kialakult egy rendszeres reggeli rutinjuk. Aki tudatosan él, az a reggeleit is tudatosan intézi, hiszen a nap meghatározó része a kezdete. Lehet, hogy a most következő három rossz szokást eszedbe sem jutna a napközbeni fáradtságért okolni, pedig valójában ők a ludasok.

1. Lenyomod az ébresztőórád. Egyszer. Kétszer. Háromszor.

Ha azt gondolod, hogy plusz 10 perc szundit megérdemelsz, gondold újra – ezzel ugyanis inkább csak ártasz magadnak. Hogy miért? Ha ébredés után újra és újra álomba zuhansz, végül kábábban és fáradtabban kelsz majd, akármennyit is aludtál előtte. Az alvásciklus érzékeny dolog, amit nem érdemes így összezavarnod! Ráadásul a megszakított alvás (hiszen a reggeli huzavona az ébresztőddel is annak számít) növeli a leptin hormon termelését, ami azért felelős, hogy tudassa az aggyal, hogy éhes vagy-e. Az eredmény: többet fogsz enni, és nehezebben érzed teli magad. A megoldás, ha alapból későbbre állítod az ébresztőórád: ne áltasd magad, fogadd el, hogy fél órával előbb felkelni esélytelen lesz.

2. Első dolgod, hogy lecsekkolod a News Feedet, az Instagramot, az e-maileket

Nemcsak elalvás előtt nem ajánlatos a mobilod képernyőjére tapadni, hanem ébredés után sem. Kutatások igazolják, hogy ha a reggelt a Facebook és az e-mailek ellenőrzésével indítod, kevésbé leszel fókuszált a nap többi részében, valamint hajlamosabb leszel szorongani és stresszelni. Ébredés után 10-15 perccel még zárd ki egy kicsit a külvilágot: meditálj, vagy feledkezz bele a kávédba.

3. Kávéval bekkeled ki a reggelit

Nem arról van szó, hogy a reggeli jobban beindítaná az anyagcseréd, mint egy kávé. Valójában a reggeli kávé szuper erre a célra, és a napközben elfogyasztott kalóriák számát sem befolyásolja, hogy reggeliztél-e vagy sem. Viszont ha egyedül koffeint viszel a szervezetedbe reggel, az növelheti a stresszhormon, a kortizol szintjét – aminek felgyülemlése idegességhez, szorongáshoz, sőt még has környéki zsírfelhalmozódáshoz is vezethet! Ezért érdemes találni valami olyan reggelit, amit szívesen fogyasztasz, még ha nem vagy is egy farkaséhesen ébredő típus. Próbáld ki a smoothie-kat, amik egészségesek és gyorsan elkészíthetők.

Forrás: Care2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top