Egészség

Öngyilkosság-járvány van egy indián rezervátumban

A kanadai Manitoba egyik indián rezervátumában aggasztó méreteket öltött a fiatalok öngyilkossága.

December óta a helyi iskola négy diákja és egy tavaly elballagott tanuló ölte meg magát, további tíz fiatal pedig megkísérelte az öngyilkosságot. Egy szülői pár is öngyilkos lett ezen idő alatt.

A jelenség azért is megdöbbentő, mert tavaly összesen egy, tavalyelőtt pedig egyetlen öngyilkosság sem történt a Winnipeghez közeli, összesen 6800 lelket számláló közösség iskolájában, hová 1200 gyerek jár.

A rezervátumban élők szegények, magas a munkanélküliek aránya. Sokan látják kilátástalannak a helyzetüket, állításuk szerint rosszabbul bánik velük a többségi társadalom, mint a menekültekkel, holott ők az őslakosok a vidéken.

Sok fiatal látja reménytelennek a helyzetét
Egyre több fiatal látja reménytelennek a helyzetét

Jelenleg az iskola száz diákját figyelik meg, nehogy öngyilkosságot kövessenek el, a többségük 15 év körüli. Az egészségügyi hatóság egymillió dolláros segítséget ígért a lakosok mentális állapotának javítására, amiben helyt kap egy krízisvonal létrehozása és tradicionális elfoglaltságok, például a vadászat felélesztése is. 

Forrás: edition.cnn.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top