Egészség

Tényleg előnyös munka közben állni?

Manapság divatos állva robotolni a számítógép előtt, de valóban van ennek bármi értelme?

A menő cégeknél már állítható magasságú asztalok mellett dolgozhatunk, ha úgy érezzük, elgémberedtünk az ülésben, így csak felpattanunk, és állva dolgozunk tovább. Ha felpattanunk.

Az ideológia a jelenség mögött a sok ülés helytelen volta: pangó keringés, görbülő hát, ezernyi nyavalya fenyegeti azokat, akik ülve dolgoznak. De mi a bizonyíték arra, hogy állva dolgozni egészségesebb?

Nagyon úgy fest, hogy szinte semmi. Egy Cochrane-áttekintés (ez a legmagasabb szintű tudományos bizonyító erővel bíró egyik vizsgálattípus) legalábbis nem sok bizonyítékot talált. A bevont vizsgálatok szerint az ilyen asztalokat használó dolgozók a hagyományos asztalok mellett görnyedő munkatársaikhoz képest csupán napi 30–180 perccel ültek kevesebbet. A hosszú távú hatásokról pedig még ennyi adat sem nagyon van. Ráadásul az egy helyben ácsorgás sincs sokkal jobb hatással az egészségünkre, mint a hosszas ülés.

Tegye fel a kezét, aki tud futva gépelni!
Tegye fel a kezét, aki tud futva gépelni!

Az áttekintésben egyébként többféle módszert is vizsgáltak, amivel több mozgásra igyekeznek bírni a dolgozókat, egyik sem vizsgázott valami fényesen. Ötletek persze vannak: például az asztal alá szerelt pedál, amit munka közben tekerni lehetne. Esetleg még áramot is termelhetnének vele.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top