Egészség

Az autisták hamarabb halnak

Egy jótékonysági szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy az autisták gyakran hamarabb halnak, mint az átlagpopuláció.

A korábbi halál két leggyakoribb oka az epilepsziás roham és az öngyilkosság, állítja az Autistica nevű szervezet, egy svéd tudományos vizsgálatra hivatkozva, “óriási mértékű rejtett krízisként” jellemezve a helyzetet.

Egy vizsgálat szerint az autisták átlagosan 16 évvel korábban hunynak el, mint a populáció más tagjai. A Karolinska Intézet által jegyzett vizsgálat során a kutatók 27 000 autista és 2,7 millió kontrollszemély orvosi kartonját átvizsgálva jutott erre a következtetésre.

Az autizmus mellett tanulási nehézségekkel is küzdők mintegy 30 évvel hamarabb haltak meg korábban: átlagosan 39 évig éltek. Ebben a csoportban a vezető halálok az epilepsziás roham volt. A tudomány egyelőre nem ismeri a pontos összefüggést az autizmus és az epilepszia között, de a kutatók a megdöbbentő eredmények miatt is szeretnének több pénzt kapni a terület kutatására.

Az epilepszisa vezető halálok az autisták körében
Az epilepszia vezető halálok az autisták körében

Akiknél nem álltak fenn tanulási nehézségek is az autizmus mellett, átlagosan 12 évvel éltek rövidebb ideig, mint az átlagéletkor, azaz 58 éves korban hunytak el közülük sokan. Esetükben a szívbetegségek, illetve az öngyilkosság volt a halál két elsődleges oka.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top