Egészség

Az agy elektromos stimulálása gyorsíthatja a felépülést stroke után

Új lehetőség nyílhat a stroke utáni rehabilitáció meggyorsítására.

A stroke a hosszú távú, akár maradandó szövődményes fogyatékosság leggyakoribb oka. A rehabilitáció hosszú, fáradságos, idő- és pénzigényes folyamat, és nem is mindenkinél vezet eredményre.

Egy új vizsgálat az elektromos stimulálás hatását nézte olyan stroke-on átesett betegeknél, akiknek a karjuk és a kezük mozgatásával voltak problémáik. Közülük véletlenszerűen választották ki azokat, akik a hagyományos rehabilitáció mellett elektromos stimulációban is részesültek. Ehhez elektródákat rögzítettek a fejbőrre, melyeken keresztül állandó, gyenge elektromos inger érte az agy meghatározott területeit.

Megadott helyre rögzített elektródák az agy konkrét terülteit ingerlik
Megadott helyre rögzített elektródák az agy konkrét terülteit ingerlik

Az ebbe a csoportba kerülő betegek a kezelések végén jobban tudták mozgatni a karjukat-kezüket, erősebben tudtak fogni és emelni. MRI-felvételeken jól látszott, hogy ezeknél a betegeknél nagyobb volt az akaratlagos mozgások kivitelezéséért felelős motoros agykéreg aktivitása.

A kutatók nagyobb “anyagon” tervezik folytatni a módszer vizsgálatát, és remélik, hogy hamarosan a rutin rehabilitáció része lehet az elektromos stimuláció.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top