Egészség

A zene segíthet a demencián

A legfrissebb kutatások szerint a zeneterápia sokat javíthat a demenciában szenvedők életminőségén.

Talán meglepő, de agyunk még akkor is tökéletesen zavartalanul képes elmerülni a zene élvezetében, mikor már súlyos demenciában szenvedünk. A zene ugyanis az agy motoros központját stimulálja, és nem igényli – a demenciától megsérült – kognitív folyamatok bevonását.

A legújabb elméletek szerint ez azért is jó, mert így a demenciában szenvedőknek zeneterápiával lehet javítani életminőségét. Ezek az idős betegek például gyakran szenvednek a kommunikációs nehézségektől, attól a stressztől, hogy már nem tudnak megfelelően beszélgetni családtagjaikkal. Ilyenkor is kiváló stresszoldó lehet a közös zenehallgatás. Ráadásul egy ilyen terápiás csoport a kommunikációs zavarok nyomán fellépő izolációs érzésen is enyhíthet.

A zene segíthet a demencián

Arról nem is beszélve, hogy az ilyen zeneterápiás csoportok elengedhetetlen eleme a tánc is, ami pedig a fizikai aktivitást is fokozhatja, és szintén felszabadító, stresszoldó hatása van.

Forrás: Care2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top