Egészség

Ömlik a higany a gombelemekből, és veszélyes a gyerekeinkre

26-féle gombelem higanytartalmát vizsgálata a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriuma. 16 esetben a higanytartalom meghaladta a vonatkozó határértéket. Baj van.

Az NFH közleménye szerint: a galvánelemek jelen vannak mindennapi életünkben. Hulladékként nehézfémtartalmuk (ólom-kadmium-higany) miatt elsősorban környezetvédelmi okokból igényelnek fokozott figyelmet.

A higany rendkívül mérgező anyag. Az elem sérülése okán, párolgása folytán légzéssel, vagy akár bőrrel érintkezve is bekerülhet a szervezetbe. Jellemzője, hogy a szervezetből nem ürül ki, hanem ott felhalmozódik, és nagyon kis mennyiségben is idegrendszeri, emésztőszervi problémákat okozhat, továbbá károsíthatja az immunrendszert, a tüdőt, a vesét, a bőrt vagy akár a szemet is. Amennyiben egy gyerek lenyel egy ilyen elemet (és sajnos számos gyerekjátékban van gombelem), előbb légzési, majd étkezési, emésztési problémák is felléphetnek.

Ömlik a higany a gombelemekből, és veszélyes a gyerekeinkre

Kivizsgálták

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriumában 26-féle gombelem vizsgálatára került sor. 16 esetben a higanytartalom meghaladta a vonatkozó határértéket. További két esetben a vizsgálat még folyamatban van annak tisztázása érdekében, hogy mikor történt a termékek forgalomba hozatala. Mivel eltérő szabályozás vonatkozik a fentiekben említett időpont előtti és utáni forgalomba hozott termékekre vonatkozóan, a  jogsértés megállapítására csak ennek ismeretében kerülhet sor.

A fogyasztóvédelmi hatóság nem megfelelő termékek forgalomból történő kivonása iránt  megteszi a szükséges intézkedéseket.

 

A vizsgált termékek listája itt található, a vizsgálatról készült videót pedig alább nézheted meg:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top