Egészség

Nanorészecskékkel küzdenének a rák ellen

A nanoméretű gyógyító részecskék sok kutató szerint a jövő orvostudományának megkerülhetetlen elemei lesznek.

Pár évtizede még a sci-fi témakörébe tartozott a nanotechnológiával történő gyógyítás. Maga a nanotechnológia szó is csupán 1986-ban jelent meg először nyomtatásban.

Ma már azonban hatalmas léptekkel haladunk a felé, hogy az emberi hajszál átmérőjének százezred részénél is kisebb részecskéket vessünk be betegségek, például a rák gyógyításához. Az ipar már számos területen alkalmazza a nanotechnológiát, és már az orvostudomány is próbálkozik például olyan kötszerrel, amit a gyorsabb sebgyógyulás érdekében ezüst nanorészecskékkel itatnak át.

A rák gyógyítása azért nehéz feladat, mert nehéz célzottan a rákos sejteket elérni. Ezen segíthetnének a nanorészecskék, melyek az egészséges sejtek és szövetek károsítása nélkül irthatnák ki a tumorokat.

A nanorészecskék kizárólag a rákos sejteket támadják
A nanorészecskék kizárólag a rákos sejteket támadják

A területen 20 éve kutató Mauro Ferrari és csapata most egy olyan rendszert alkotott meg, melynek révén a nanorészecskék képesek áthatolni a test védelmi vonalain és bejutni a tumor belsejébe, ahol a rákos sejtekre mérgező vegyületeket bocsátanának ki. A nanorészecskék külsejét egy polimerszálakból álló burok alkotja, ezen belül helyezkedik el a rákellenes aktív hatóanyag. Az egész egy szilikonburokban van, ami a tumorba érve lebomlik. Ekkor a polimerszálak kis labdává hajtogatják magukat, a labda behatol a rákos sejt belsejébe, ahol a savasabbá váló kémhatás eredményezi a sejtet elpusztító hatóanyag kibocsátását.

Az egerekkel végzett kísérletek nagyon biztatóak, nyolc hónappal a kezelés után (ez emberévekben 24 évnek felel meg) sem volt jele kiújulásnak az egerek felénél.

Forrás: medicalnewstoday.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top