Egészség

Így vezet hízáshoz a fáradtság

Egy új kutatás szerint a kialvatlanság miatt hajlamosak vagyunk túlenni magunkat – így hosszú távon könnyebben szaladnak fel a kilók.
Így vezet hízáshoz a fáradtság

 A túl sok alvás éppolyan káros, mint a kevés, mi most mégis az utóbbi nem kívánatos hatásával foglalkozunk. Annak ellenére, hogy mind tisztában vagyunk a megfelelő alvásmennyiség fontosságával, szinte semelyikünk nem alszik eleget. Van, aki alvászavarok miatt, van, aki pedig saját elhatározásból alszik keveset – ezzel azonban nem csak az egészségét, az alakját is veszélyezteti.

A Sleep folyóiratban jelent meg az a tanulmány, amit nemrég készítettek a Chicagói Egyetem kutatói – eszerint a kevés alvás ugyanolyan hatással van az agyra, mint a marihuána fogyasztása. A kutatásban 14 huszonéves fiatal nő és férfi alvási és étkezési szokásait vizsgálták. Azt találták, hogy akik nem aludták ki magukat, átlagosan napi 300 kalóriával többet fogyasztottak, mint azok, akik eleget pihentek. Ráadásul jobban kívánták a cukrot és a sós snackeket is. Ezt a jelenséget hasonlították a marihuána használatához, ami hajlamosabbá tesz a túlevésre (szlengben: a kajaparára) akkor is, ha nem vagyunk éhesek.

Arról se feledkezzünk meg, hogy az alvás hatékony zsírégető, így ha kevesebbet alszunk, ettől a természetes jótékony mechanizmusból is kevesebbet kapunk.

Forrás: Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top