Egészség

Több feldolgozott élelmiszert eszel, mint hinnéd

Szomorú eredménnyel zárult egy fogyasztási szokásokat vizsgáló amerikai tanulmány.

Több mint 9000, különböző korú és életvitelű embert kérdeztek ki táplálkozási szokásaikról, hogy mit és mennyit fogyasztanak 24 óra alatt. Kiderült, hogy egy átlagosan kb. 2000 napi kalória bevitelével járó étkezéssel az elfogyasztott táplálék 58 százalékát a nagy mértékben feldolgozott élelmiszerek tették ki.

A nagy mértékben feldolgozott azt jelentette, hogy az étel hozzáadott sót, cukrot, olajokat, zsírokat és további, a konyhai előkészítéshez nem szükséges anyagokat (adalékanyagokat) tartalmazott, melyek az előállítás során kerültek bele. Közelebbről megvizsgálva az adatokat az is kiderült, hogy az ezekben a nagymértékben feldolgozott élelmiszerekben található hozzáadott cukor tette ki az összes kalóriabevitel 21 százalékát.

Nem mindenről ordít azonnal, hogy valójában egészségtelen
Nem minden ételről ordít azonnal, hogy valójában egészségtelen

Az eredménynek részben az az oka, hogy az emberek szeretnének gyorsan túl lenni a főzésen és az evésen, de az is, hogy még az egészséges ételek csoportjába is különböző mértékben feldolgozott élelmiszerek tartoznak, és sokan meg sem nézik, pontosan mit tartalmaz, amit levesznek a polcról. Valamilyen mértékű feldolgozásra sok esetben persze szükség is van, hiszen például kávét nem lehet őrlés nélkül inni. A feldolgozás mértéke az, amit érdemes figyelni, pontosabban a hozzáadott só és cukor mennyiségét.

Mindig érdemes tehát elolvasni az étel címkéjét, még ha egészségesnek is tűnik elsőre a választottunk. Főzés közben pedig ne a sószóró után nyúljunk elsőként, hanem inkább a fűszerekért.

Forrás: womenshealthmag.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top