Egészség

Összefüggés lehet a mesterséges fény és az elhízás között

Nagyobb az elhízottak aránya ott, ahol több a mesterséges fény, derítette ki egy kutatás.

Ahol az emberek a természetes fény ritmusában kelnek és fekszenek, kevesebb a túlsúlyos. Az összefüggés vizsgálata céljából katonai műholdak felvételei alapján elemezték a bolygó egyes területeit fényszennyezettség szempontjából, és ezeket az adatokat vetették össze a WHO adataival a túlsúlyos és elhízott emberek arányáról adott területeken. 

Az éjszakai mesterséges fény hozzájárult az emberek elhízásához, mert a természetes sötétedés lassító hatással van az anyagcserére, így az éjszaka nem megfelelő idő az étkezésre, nagyobb eséllyel maradnak fenn pluszkilók, és eleve nagyobb gyakorisággal étkeznek az emberek késő este. Persze az is igaz, hogy ahol telik mesterséges fényre, ott jobb szokott lenni az élelmiszer-ellátás is.

A fényszennyezés az étkezésbe is bezavar
A mesterséges fények az étkezésbe is bezavarnak

Elképzelhető, hogy a mesterséges fény gátló hatással van a természetes alvás-ébrenlét ciklus szabályozásáért felelő melatonin nevű hormon termelődésére. Ugyancsak felelőssé tehető a mesterséges fény a társadalmi jet-lagnek nevezett jelenségért, amikor az ember nem abban az időben alszik, illetve van ébren, amikor a biológiai ritmusa diktálná.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top