Egészség

A felnőttagyat is károsíthatja a zikavírus

Francia kutatók figyelmeztetése szerint nemcsak a magzatoknál, hanem felnőttkorban is okozhat súlyos agykárosodást a zikavírus.

A szakemberek egy 81 éves férfi esetét ismertették. A férfit januárban vették fel egy Párizs környéki kórházba röviddel az után, hogy visszatért egy hónapos csendes-óceáni hajóútjáról. A heveny lázas, részlegesen bénult, félkómás állapotban lévő férfinél meningoencephalitist diagnosztizáltak, vagyis az agyhártyák betegsége átterjedt az agyállományra is. Az orvosok a férfi gerincvelőjében mutatták ki a zikavírust. “Tudomásunk szerint ez az első ilyen bemutatott eset” – hangsúlyozta Guillaume Carteaux, a tanulmány társszerzője, a beteget kezelő orvos.

A zikavírus jelenléte nem bizonyítja azt, hogy ez a vírus okozta a betegséget, de mint Carteaux közölte, más fertőző okokat kizártak ebben az esetben. 
Azóta javult a beteg állapota, aki az Új-Kaledóniát, Vanuatut, a Salamon-szigeteket és Új-Zélandot érintő hajóút során még jó egészségnek örvendett.

Egy másik francia orvoscsoport a Latin-Amerikában és a karibi térségben járványszerűen fellépő zikavírust a gerincvelő-gyulladással hozta összefüggésbe. Egy karibi szigeten, Guadeloupe-on élő 15 éves lánynál mutatták ki a zikavírust a vérben, vizeletben és a gerincvelő-folyadékban. 

A zikavírust Latin-Amerikában főként az úgynevezett egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A felnőtteknél enyhe lefolyású megbetegedést, zikalázat okozó vírus a gyanú szerint kisfejűséget (mikrokefáliát) okozhat magzatoknál, valamint előidézheti az életveszélyes bénuláshoz vezető Guillain–Barré-szindrómát is, de egyelőre egyik összefüggésre sincs megdönthetetlen tudományos bizonyíték.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top