Egészség

11 nap alatt gyakorlatilag eltűnt a tumor

Egy gyógyszerkoktél drámai mértékű javulást tudott elérni emlőrákos eseteknél, alig több mint egy hét alatt.

A 257 nőn vizsgált készítmény csak bizonyos emlőrákos eseteknél ilyen hatékony, ami azt jelenti, hogy kb. tízből egy emlőrákos nőnél lehet bevethető, de ők megúszhatják mind a műtétet, mind a kemoterápiát. 

A gyógyszerkoktéllal egy speciális “gyenge láncszemet” céloztak meg, de ilyen sokkolóan gyors és nagyfokú eredményre nem számítottak a tudósok sem. Igazából csak azt vizsgálták, hogy a diagnózis és az operáció közötti időben tudnak-e elérni némi zsugorodást a tumor méretében. Hát sikerült. Mire elérkezett volna az operáció ideje, egyes betegeknél konkrétan nem volt mit kioperálni.

Új remény az emlőrák kezelésében
Új remény az emlőrák kezelésében

Most nagy az öröm, de a kutatók azt is elmondták, hogy szélesebb körű és alaposabb vizsgálatokra van szükség, már csak azért is, mert ez a típusú emlőrák (HER2-pozitív tumor) különösen hajlamos a kiújulásra, és biztosnak kell lenniük abban is, hogy az új módszer nem növeli-e meg a kiújulás egyébként is magas kockázatát.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top