Egészség

Őssejtekkel a vakság ellen

Sikeresen teszteltek egy új eljárást Kínában, szürke hályogban szenvedő gyerekeken.

A világon a vakok fele – kb. 20 millió esetről van szó – szürke hályog miatt veszíti el a látását. A betegség során a szemlencse szürkéssé, zavarossá válik, nem engedi át többé a fényt, a beteg végül megvakulhat.

Eddig a mesterséges szemlencse-beültetés volt a járható megoldás, de ez sokszor komplikációkhoz vezet, főleg gyerekeknél. Egy új, őssejtekkel operáló eljárás másféle reménnyel kecsegtet. A kínai és amerikai közös fejlesztés lényege, hogy egy apró metszésen át eltávolítják a szemlencséből a homályos részt, de a lencse külső részéhez, a kéregállományhoz, nem nyúlnak. Ezt őssejtek bélelik, melyekből jó esetben pótlódik az eltávolított rész, immáron tisztán. A lencsének mintegy nyolc hónapra van szüksége a regenerálódáshoz.

A szürkehályogtól a szemlencse zavarossá, opálossá válik
A szürke hályogtól a szemlencse zavarossá, opálossá válik

A sikeres állatkísérleteket követően 12 kínai gyermeken végezték el az operációt, mindenkinél eredményesen. Azért gyerekek voltak az első alanyok, mert náluk még fiatalabbak a sejtek, könnyebben regenerálódnak, mint az idősebb betegek. Sajnos azonban a szürke hályog tipikus öregkori betegség, ezért valószínűleg lesz még mit fejleszteni a technikán.

Forrás: bbc.com 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top