Egészség

3 vízfogyasztási tipp az Ájurvéda szerint

Az ájurvédikus gyógyászat nagy hangsúlyt fektet a szervezet méregtelenítésére, erre pedig a legegyszerűbb módszer, ha sok vizet iszunk. De nem mindegy, hogyan.

 Az Ájurvéda szerint a természetben is megtalálható három elemből, azaz doshából áll a test. Mindhárom elemnek szüksége van a vízre. A forró és tüzes Pittának azért, hogy lehűtse, a száraz és hideg Vatának azért, hogy megnedvesítse, végül pedig a lassú és nehéz Kaphának azért, hogy méregtelenítse, tisztítsa. Az Ájurvéda gazdag útmutatást is nyújt, hogyan és hogyan ne fogyasszunk vizet az egészségünk érdekében.

3 vízfogyasztási tipp az ajurvéda szerint

 1. Jót tesz a rézkancsóban tárolt víz

Tanulmányok bebizonyították, hogy a réznek jó hatása van az egészségre: nagy szerepet játszik az oxigén hasznosításában, a szabad gyökök megsemmisítésében és a sejtek felfrissítésében. Az Ájurvéda azt tanácsolja, tartsd éjszakára a vizet egy rézkancsóban, és abból igyál reggel – ezzel sok pozitív energiát is magadhoz veszel.

2. Ne tegyünk jeget a vízhez

Az Ájurvéda tanítása kimondja, hogy jéghideg vizet sose igyunk. Még a nagy nyári melegben sem, és különösen ne ebéd előtt. Az ok: a jéghideg víz eloltja az agnit, ami az emésztés tüze, vagyis lelassítja az anyagcserét.

3. Adjunk bátran fűszernövényeket a vízhez

A fűszereknek és a gyógynövényeknek nagy szerep jut az ájurvédikus gyógyításban. Téli, hideg időre azt tanácsolják, adjunk fahéjat, gyömbért vagy római köményt a forró vízhez, és azt kortyolgassuk. Nyárra pedig válasszunk édesköményt vagy rózsát.

Forrás: Care2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top